Kırşehir Göç İdaresi İl Müdürlüğü tarafından sığınmacılara verilen iftar yemeğinde Müslümanların tek çatı altında birleşmesi vurgusu yapıldı. Irak’lı, Afgan’lı, İran’lı ve Suriyeli sığınmacılar aynı masada Kırşehir protokolü ile iftar açtı.
İftar sonrası konuşan Vali Necati Şentürk, vatanlarından bir sebepler sürgün gelen insanlara yardım elinin uzatıldığını ve Türkiye’nin İslam coğrafyasında ümit yıldızı olduğunu söyledi.
Kırşehir Valisi Necati Şentürk, birliktelik mesajının verildiği iftarda, hiçbir milletin yapmadığı insani yardımları sığınmacılara oluşturduklarını ve Müslümanların tarihin her evresinde olduğu gibi yardım elini uzattığını belirtti.
Vali Şentürk yaptığı konuşmasında, “Bütün Müslümanlar kardeştir. Ya dinen, ya soyca, yada yaradılışça kardeştir. Hepimiz Allah’ın kullarıyız, birbirimizin kardeşiyiz. Bütün Müslümanlar birbirinin kardeşidir. Bütün insanlık hazreti Allah’ın ailesi gibidir. Bu itibarla bu yüce millet, bu alicenap millet tarihin her döneminde olduğu gibi darda kalan, zorda kalan, mazlumlara kapısını açmış vatanını, gönlünü ve yüreğini açmıştır. Tıpkı ensar ve muhacir gibi memleketimize son günlerde vatanlarından sürgün olan savaş nedeni ile perişan olan insanlara yardım elini uzatan bir milletin torunlarıyız.”dedi.
KAPILARIMIZ ZULÜM GÖRMÜŞ OLAN MAĞDUR VE MAZLUMLARA AÇIK
Türkiye’nin kapılarının zulüm görmüş olan mağdur ve mazlumlara açıldığını ifade eden Vali Şentürk, “Yaklaşık 3 milyona yakın yurdumuza iltica etti. Bu iltica eden insanların hepsi Müslüman da değildi. Zulme uğramış olan bütün milletlere ve kavimlere kapımızı açtık. Dünyada hiçbir milletin yapmadığı kadar asgari şartlarda insani bir hayat oluşturduk. Onlar geldikleri günden bu güne kadar, Kırşehir’in asayişini etkileyen hiçbir kötü halleri olmamıştır.”ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSLAM ÜLKELERİNİN ÜMİT IŞIĞI
Türkiye’nin İslam ülkelerinin ümit ışığı olduğunu belirten Vali Şentürk konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İslam ülkelerinin ümit yıldızı Türkiye, dünyadaki bütün Müslümanların gözü Türkiye’de dedikleri tek şey var, ‘Yeter ki Türkiye var olsun’ inşallah onların bu ümitleri boşa çıkmayacak. Bütün Müslümanların tek millet olması gerekiyor. Bu yolda da önemli adımlar atılıyor. İslam ordusu da kurulursa bu coğrafyada artık başkaları söz sahibi olmaz. Bu toprakların kadim sahipleri olan milletler söz sahibi olur.”
Düzenlenen iftarda, yemek duası yapılırken 1.5 yıldır Kırşehir’de olan Telaferli Abdürrahim Şeker, göz yaşlarına hakim olamazken sığınmacı İlyas Emin’de Vali Şentürk’e Kuran-ı Kerim ve Bayrak hediye etti.
Kendisine sunulan hediyeyi öperek alan Vali Şentürk, hediye takdimini yapan Emin’e sarıldı. Göç İdaresi tarafından düzenlenen iftara, Vali Şentürk ile birlikte Garnizon Komutanı Jan. Albay Murat Bulut, Göç İdaresi İl Müdürü Osman Demir, İl Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül, Vali Yardımcıları ve çok sayıda sığınmacı katıldı.