8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın Medeniyetler Mirası, “Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek” konferansında Kadim Medeniyetler konu edildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 8. Kitap Fuarı’nın sloganı olan Medeniyetler Mirası “Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek” kapsamında gerçekleşen konferansların ilki “Kadim Medeniyetler” konusunda gerçekleşti. Konferansa Dr. Anas Al Shaikh - Ali, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu, Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya katıldı.
Konferansın Oturum başkanlığını Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği Başkanı Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü’nün Londra direktörü Dr. Anas Al Shaikh Ali gerçekleşti. Konferansta ilk olarak konuşan Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Medeniyetin tanımını yaparak, “Hepimizin malumu medeniyet dediğimiz şey kültür alanında beşerin yapmış olduğu tüm faaliyetlerdir. Her toplumun ortaya koyduğu medeniyetlerin kendine has özellikleri vardır. Medeniyeti medeniyet yapan şey metafizik ilkelerdir. Bunlar ahlaki değerler veya bazılarına göre evrensel değerlerdir. Bize göre manevi ve ahlaki değerlerdir. Bu inançlar o medeniyetin, davranışlarından çıkar” dedi.
Açık medeniyetlerle ilgili bilgiler veren Kuşpınar, ”Eğer bir medeniyetin manevi değerleri dinamikse o medeniyet daha açık bir medeniyettir. Hatta başka kültürleri ezmeden ilerleyen ve onlardan istifade edebilendir. Medeniyetin bir ruhu vardır. Bu ruh inançları, davranışları düzenleyen bütün ilişkilerdir. Bir medeniyet ruha ve maddeye değer vermez ise o medeniyetler dengeyi kaybetmiştir. İslam medeniyeti söz konusu ise ikisi arasında dengeyi kurmuştur” şeklinde konuştu.
Türkçe’de kadim kelimesinin anlamı ile görüşlerini anlatan Yrd. Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu, ”Kadim denilince cümlemize kutsiyet atfediyoruz ama kadim dememizin ayrıca bir anlamı da var. Kadim denilerek sıradan değil kendine özgü nitelikleri olan bir olgu işaret edilmektedir. Genel olarak düşünce tarihine baktığında medeniyet kavramı çok sonra ortaya çıkmıştır. Önceden tabi ki kullanılıyordu. Fakat ona yüklenen genel anlamı ile kullanılmıyordu” ifadelerini kullandı.
Bir medeniyeti medeniyet yapanın mutlaka bir ilkeye, bir düşünceye veya bir inanca dayandığının altını çizen Kıllıoğlu, ”Bu inanç vahiy kaynaklı veya insan kaynaklı da olabilir. Hint medeniyeti insan kaynaklıdır. Çin medeniyeti ise Konfüçyüs’ün öğretileri olan ahlaki öğütlere dayalıdır. Çin medeniyeti diğerlerine karşılaştırılırsa metafizik bir temelinin olmadığını söyleyebiliriz” dedi.
Batıya ait kavramların Türkçe ’ye çoğunun yanlış çevrildiğini dile getiren Dr. Yalçın Çetinkaya, “Din, Allah, Akıl gibi kelimeler Türkçeye yanlış çevrilmiştir. Medeniyet kelimesi kökünü “Medine” kökünden alır. Arapçada şehir anlamına gelir. Peygamberimizin (sav) yaşadığı şehir, ahireti ve dünyayı içine alır. Batı yaşama biçiminin böyle bir ruhu yoktur. Ben medeniyetlerin ruhu olduğunu inanıyorum" şeklinde konuştu.
Konferans soru cevap bölümüyle sona erdi.