SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, elektriğin güvenli kullanımı için topraklamanın önemine dikkat çekti. Güven, açıklamasında “Topraklama kanuni bir zorunluluktur, hayati tehlikeyi önler, bir lüks değil yükümlülüktür” dedi.
Topraklamanın, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı elektriğin güvenli kullanımı için alınan hayati bir önlem olduğunu belirten Bekir Sami Güven, “İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı topraklama kesinlikle yapılmalıdır. Topraklama, kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir. Böylece cihazda oluşabilecek fazla elektrik yükü direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa verilecek ve cihaza dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır. Elektriğin güvenli kullanımı için topraklama tesisatı çok büyük önem taşıyor. Topraklamanın amacı; meydana gelebilecek bir hata durumunda oluşacak adım ve dokunma gerilimlerinin insan hayatını tehlikeye sokacak mertebede olmasını önlemek veya bu tehlikeli gerilimleri tamamen ortadan kaldırmaktır ” diye konuştu.
Topraklamanın kanuni bir zorunluluk olduğunu ifade eden Güven, “Hayati tehlikesi olduğu için bir lüks değil yükümlülüktür” şeklinde konuştu.
Güven, koruma topraklaması, işletme topraklaması ve fonksiyon topraklaması şeklinde üç çeşit topraklama olduğunu belirtirken, bu konuya önem verilmeyen tesislerde cihazların arızalanması ve hayati tehlikelerin oluşabildiğini söyledi. Güven, tüketicilerin basit bir şekilde anlamaları açısından açıklamasında topraklama kablosunu şu şekilde ifade etti; “Bir binaya genellikle 2 çeşit elektrik kablosu girer; nötr ve faz hattı. Bu iki kablo elektik akımının olması ve cihazların çalışabilmesi için gereklidir. Bu hattın ve kullanıcıların güvenliğini sağlamak için ise bir üçüncü kablo olan topraklama kablosuna ihtiyaç duyulmaktadır. Duvarlarımızdaki iki delikli prizlerimizin deliklerinden biri faz diğeri nötr kablo içindir. Yani eğer elimizde bir voltmetre varsa iki kısmın arasındaki gerilimi ölçtüğümüzde 220 Volt değerini okuruz. Mutlaka topraklı priz kullanarak, prizdeki iki deliğe ek olarak priz içinde iki yanda metal çıkıntılar bulunan prizler kullanılmalı ve bu çıkıntılar bina civarında toprağa yerleştirilen bakır çubuk veya levha ile sonlanan topraklama kablosu ile irtibatlandırılmalıdır. Elbette bunlar, elektrik tesisatı yapılırken yetkili elektrikçiler tarafından tesis edilir. Topraklama için kullanılan priz içinde yanlarda bulunan metal çıkıntılar zamanla içe doğru çökme yapabilmekte; bu durumda da topraklama işlevini yerine getirememektedir. Bu soruna da UPS priz çözüm olabilir; bu priz çeşidinde faz ve nötr deliklerinin yukarısında topraklama için metal bir çubuk bulunur, böylece topraklama hattının sorunsuz olup olmadığından daha kolay emin olunur. Topraklama tesisi kesinlikle gözardı edilecek veya kablosu devre dışı bırakılacak bir önlem değildir. Hayati değer taşımaktadır. İyi bir topraklama için öncelikle inşaat temeli aşamasında temel betonu atılmadan önce standartlara uygun şekilde topraklama çubuklarının temelin uygun yerlerine çakılması ve topraklama şeritlerinin özel bağlantı elemanlarıyla temel demirlerinin üzerine çekilerek, iç tesisat için zemin oluşturulması büyük önem taşımaktadır.”