Kocaeli’deki yabancı sığınmacıların durumları, Kocaeli Valiliği’nde düzenlenen toplantıda ele alındı.
Kocaeli’deki yabancı sığınmacılar hakkında gerçekleşen toplantı, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Karamürsel Alp Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun yanısıra, vali yardımcıları Derviş Ahmet Set ve Dursun Balaban, İlçe Kaymakamları ile ilgili daire müdürleri katıldı.
KOCAELİ’DE 24 BİN 102 SIĞINMACI VAR”
Toplantıda konuşan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Bugün itibariyle ilimiz sınırları içerisinde toplam 24 bin 102 Suriyeli vatandaş kayıtlı bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımızın 13 bin 331’i erkek, 10 bin 771’i de kadındır. İlimizde ikamet eden bu vatandaşların yabancı tanıtım belgesiyle tüm bilgileri alınmış, kendilerinin kayıtları Kocaeli sınırları içerisinde nerede yaşadıkları kayıt altına alınmıştır. Bilindiği gibi Suriyeliler ikamet ettiği illerden diğer illere nakledilebilmekte, nakledildiği il açısından kayıt yeniden yenilenmemekte, kaydının alındığı il üzerinden genel kayıt sistemi içerisinde yer almaktadırlar” dedi.
Yabancı sığınmacılar hakkındaki tüm bilgilerin kayıt altında olduğunu ve yer değiştirmelerinin sürekli takip edildiğini söyleyen Vali Güzeloğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“SIĞINMACILARIN GEREKSİNİMLERİNİ KAŞILIYORUZ”
“Biz gelen bütün bu yabancı uyruklu misafirlerimizin ülkemizde bulundukları süre içerisinde önce insani gereksinimlerini karşılayarak, onların mutlu olmasını ve özellikle temel insani gerekleri olan eğitim, sağlık, iş, istihdam ve sosyal olarak katkı ve desteklerimizi gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz. Burada doğan ve doğmaya devam eden özellikle yeni doğmuş çocuklardan başlayarak sağlık ve eğitim hizmetlerinin aksaksız sunulması da çok önemli bir önceliğimizdir.”
“2 BİN 467 SIĞINMACI ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİYORUZ”
“İlimiz sınırları içerisinde okul çağında toplam 5 bin 565 sığınmacı öğrenci bulunmaktadır. Bunlardan 2 bin 707’si kız, 2 bin 858’i de erkektir. Biz bu okul çağı çocuklarımızdan 2 bin 467 çocuğu eğitim çerçevesinde eğitime tabi tutuyoruz. Bu eğitim alan 2 bin 467 çocuğunda bin 313’ü kız öğrenci, Bin 154’ü de erkek öğrencidir. Özellikle ortaöğretim ve lise bazında yüksek yaş gurubunda oldukları ve Türkçe bilmedikleri için bizim okullarımızda katılımları zor olacağından, onların Türkçe öğrenmelerine dönük yaygın eğitim faaliyetleri de bir diğer öncelikli hizmet alanımızdır.”
“TÜM SIĞINMACILARIN EĞİTİMLE BULUŞMASINI HEDEFLİYORUZ”
“Özellikle Türkçe öğretimi perspektifinde bugüne kadar 751 Suriyeli sığınmacı okul çağındaki yaygın eğitim kurslarından faydalanarak örgün eğitim alanında okula devam etmeye hak kazanır hale gelmiştir. Bizim hedefimiz; Kocaeli il sınırlarında ikamet eden eğitim ve okul çağında bulunan bütün sığınmacı çocuk ve gençlerin eğitimle buluşmasıdır.”
“İHTİYAÇ DUYULDUĞUNDA OKUL DA AÇABİLİRİZ”
“Önümüzdeki süreçte özellikle yeni geçici eğitim merkezlerine ihtiyaç duyulduğunda, Gebze İlçemizde olduğu gibi Körfez ve Derince ilçemizde de açılması gündemimizde bulunmaktadır. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklara özel bir önem gösteriyoruz. Çünkü o çağda hem bizim çocuklarımızla kaynaşması, hem Türkçeyi öğrenmesi, hem de eğitimle buluşması çok etkili, önemli ve gereklidir.”
“KARDEŞ SICAKLIĞI SUNUYORUZ”
“Savaşın bütün acı ve yıkımını yaşayan, ülkesini terk etmek zorunda bırakılan, insani dramların en büyüğünü yaşayan bu sığınmacı kardeşlerimizin Türkiye’de bir kardeş sıcaklığıyla hayata tutunmasında milli bir tavır ve milli bir şuur sergilemenin onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.”
Konuşmaların ardından Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve katılımcılar ilimizdeki göçmenlerin sorunlarını değerlendirerek, devam eden çalışmaları gözden geçirdiler.