Terörle mücadele ederken teröristlerce yaralananların gazi sayılması için uzun zamandan beri mücadele eden CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, daha önce sunduğu meclis araştırma önergesini TBMM Genel Kurulu’na getirdi.
15 Temmuz darbe girişiminde yaralananların gazi sayılması kararlaştırılan mecliste, PKK ile mücadele eden gaziler için araştırma önergesi kabul edilmedi. 29 Ekim günü çıkarılan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle 15 Temmuzda yaralanan tüm vatandaşlar gazi sayılmış, o gece yaralananlar, gazilerin yararlandığı tüm haklardan yararlanabilir hale getirilmişti. PKK ile mücadele sırasında yaralanmalarına rağmen gazi sayılmayanların sıktıntılarını sık sık meclise taşıyan CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet, bu konuyla ilgili meclise araştırma önergesi sunmuş, bu insanların da gazi sayılmaları gerektiğini dile getirmişti. Milletvekili Hürriyet’in önergesi önceki akşam CHP grubu önerisi olarak meclis genel kuruluna indi. Konuyla ilgili olarak son derece duygusal bir konuşma yapan Milletvekili Hürriyet, gazi sayılmayanların sıkıntılarının araştırılması için araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Hürriyet, “Kimisinin parmakları eksik, kimisi vücudundaki şarapnel parçalarıyla hayat mücadelesi vermeye devam ediyor. Çatışmada şehit düşen arkadaşının yasını tutuyor kalbinde ve aynı kalpte terörist mermisiyle yaşıyor. Kalbindeki bu kurşun alınırsa ya felç olacak ya da masada kalacak, yanlarında patlayan füze ve bombaların darmadağın ettiği vücutlarında kalıcı hasarlar oluşmuş durumda ama yine de gazi sayılmıyorlar” dedi. Bu askerin d terör örgütünün peşinde dağ tepe dolaştıklarını ifade eden Hürriyet, “Acaba teröristin kurşunu ne yönden gelecek? korkusunu bir an olsun bile içinden atamadan dağlarda geziyor, nöbet tutuyor, vatanı koruyor ama gazi olamıyor. Bu vatan evlatlarımıza bırakın sonuna kadar hak ettikleri gazilik maaşını, gazilik onurları bile verilmiyor. Peki neden? Türk Silahlı Kuvvetlerinin Sağlık Yönetmeliği’ne uyamadıkları için, uzuv kayıplarını yönetmeliğe uyduramadıkları için bir türlü gazi sayılmıyorlar. Yönetmelik bir parmağını kaybedene: ‘Hayır yetmez, 3 parmağını da kaybetmeliydin’ Yüzde 95 görme kaybı olana ‘Tamamen kör olmalıydın’ diyor. Oysa Anayasamız ne diyor? ‘Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar’ Kalplerinde kurşunla yaşamak zorunda olan ancak hak ettikleri gazilik onuru verilmeyen bu insanların kalbindeki kurşun 1 santimetre ileriye gitseydi ne olacaktı biliyor musunuz? O zaman oturduğunuz koltuklarınızdan şehit taziye mesajları yayınlayıp ‘Teröre yenilmeyeceğiz’ cümleleri kuracaktınız. Cenazesine gidip gözü yaşlı anaları, babaları teselli çabalarına girecektiniz. Türk Bayrağı’na sarılı tabutunu sırtlayıp askeri araca bindirecektiniz. Hangisini yapmak daha kolay? Şehit cenazesinde sel olan yaşlarda boğulmak mı yoksa kurşun kalbine 1 santimetre kala hayatta kalan bu vatan evlatlarını gazi olarak kabul etmek mi?” diye konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım’ın 16 Ağustos Salı günü AK Parti Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı hatırlatan CHP Milletvekili Hürriyet, “Başbakan Sayın Binali Yıldırım grup toplantısında ‘15 Temmuz şehit ve gazilerimize ne yapsak haklarını ödeyemeyiz. Şehit ve gazilerimizle ilgili yeni bir düzenleme yapacağız. Yaralanan gazilerimiz de yüzde 40 iş göremezlik şartı aranıyor. Canlarını bu ülkenin geleceği için ortaya koymuş, göğsünü tanklara, mermilere siper etmiş gazilerimize ’Sen yüzde 10 yaralandın.’ ’Sen yüzde 30 yaralandın mı diyeceğiz, yakışır mı bu Türkiye’ye? Meydana inen, parmağı, tırnağı bile yaralanmışsa gazi olacak, gazi haklarından yararlanacak, kaldırdım bütün kuralları’ diyor. Sayın Başbakan ve 29 Ekimde 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle 15 Temmuzda yaralanan tüm vatandaşlarımız gazi sayıldı. FETÖ bir terör örgütü ve yaşananları unutmak tabii ki mümkün değil. Ancak burada, düşünebilen ve sorgulayabilen akıllara birtakım sorular gelmesi gerekmiyor mu sizce? FETÖ terör örgütü de Mehmetçiğin yıllardır savaştığı PKK terör örgütü değil mi? 15 Temmuzda meydanlara inen Türkiye’nin geleceği için indi de PKK’yla yıllardır savaşanlar muz cumhuriyetinin askerleri mi?” dedi.
Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin kişinin gazilik onurunu beklediğini ifade eden Hürriyet, “Kalp yarası kurşundan çok ağırdır. Gelin, bu insanları daha fazla yaralamayalım. ‘Şehit cenazelerinde ağlamak daha kolay’ diyorsanız bugün bu önergeye ‘Hayır’ dersiniz ama ‘Bizim için bu insanlar elbette önemli’ diyorsanız bu araştırma önergemize ‘Evet’ dersiniz; karar sizin. Yarın, terörle mücadeleden bahsederken gazi ve şehitlerin fedakârca mücadelelerini alnınızın akıyla anlatabilmek istiyorsanız bugün bu önergeye ‘Evet’ demek zorundasınız. Hatta, bu önergenin ötesinde, Sayın Meclis Başkan Vekilimiz Akif Hamzaçebi’nin vermiş olduğu bir yasa teklifi var, önümüzdeki günlerde Genel Kurula gelecek. O yasa teklifine de sizlerden ‘Evet’ oyu bekliyoruz gazilerimiz adına. Yasaların gazi saymadığı ama bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak gazi saydığımız bu vatan evlatlarımız için verdiğimiz bu araştırma önergemize destek verin ve bu insanlarımızın gözlerindeki yaş, emekleri boşa gittiği için değil, hak ettikleri gazilik unvanını almanın verdiği sevinçten olsun diyorum” diye konuştu.
Hürriyet, terörle mücadele edenlerin gazi sayılmasını isteyerek, “Vatandaşlarımız hepimize soruyor: ‘15 Temmuz darbesini torununa anlatamayan Sayın Başbakan, bizler de evlatlarımıza neden gazi sayılmadığımızı anlatamıyoruz. Terörle mücadelemiz bitti ama devletimize kendimizi kabul ettirme mücadelesi veriyoruz, asıl zorumuza giden budur. Devlet bizi görevlendirdiği için oralara gittik, vurulduk, ancak bir kenara atıldık’ diyorlar. ‘Bizlere gazi olamazsınız çünkü ’yasalar’, ’yönetmelikler’ diyen devlet yetkilileri, kendi çocuklarının bir parmağına acaba kaç lira değer biçebilirler?" diye buradan herkese soruyorlar. ‘Terörist kurşunları değil, bizleri asıl yaralayan ’Sen gazi değilsin’ diyenlerdir’ diyorlar. ‘FETÖ vurduğunda gazi olunuyor da PKK vurduğunda neden gazi olunmuyor? Bizler bu devlet için vurulmadık mı?’ diye soruyorlar. ‘Kopuk parmaklarımızı, yitirdiğimiz gözümüzü onarmakta tıp yetersiz kalırken gazilik onurumuz için de yasalar yetersiz kalıyor. Bu haksızlık değil mi?’ diyorlar. ‘Bizler devletimizden çok şey değil, evlatlarımıza bırakabileceğimiz gazilik onurumuzu istiyoruz’ diyorlar. Çok net, çok küçük bir talepleri var; sadece gazilik onurlarını istiyor bu vatan evlatları, bu ülke için savaşmış vatan evlatları. Ve bakın daha ne diyorlar: ‘Cudi Dağı’nda 4 tane PKK kurşunuyla yaralandım, ben neden gazi sayılmıyorum?’ diye soruyorlar. ‘Bir baba düşünün ki vatan için vurulmuş ama çocuğuna ’Ben gaziyim’ diyemiyor. Neden gazi olmadığımı açıklayamıyorum, siz açıklayın’ diyorlar. ‘Öldüğümüzde tabutumuzun ay yıldızlı bayrakla kaldırılmasını istiyoruz. Bunu bize çok görmeyin’ diyorlar” dedi.