CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada kiralık işçi yasasına "Hayır" dedi
Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda değişiklik yapan tasarısı yasalaştı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet yasa ile işçilerin köle haline getirilmeye çalışıldığını savunarak, Kiralık İşçi Yasası’na ‘Hayır’ dedi.
İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı için meclis kürsüsünde söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, yasanın köleliği hortlatacağını belirterek, “Taşeronluk sistemini alabildiğince yaygınlaştıran sizler ve patron sınıfınız işçi simsarlığı üzerinden esnek ve kuralsız çalışmayla işçileri âdeta köle hâline getirmek istiyor. Hayatı dümen olanın rotasına güven olmazmış. Maalesef sizin de rotanıza güven olmuyor. ‘Taşeronu kaldıracağız’ dediniz, işçi kardeşlerimiz taşeronda müjde beklerken sizin hilelerinizle karşı karşıya kaldı ve taşeron sisteminden daha simsar, daha gerici bir düzeni getirmeye çalışıyorsunuz. Yandaşlarınızın gemiciklerini yüzdüreceksiniz diye ülkenin rotasını bozdunuz. Bu tasarıyı getirmek isteyişinizin nedeni yine zenginleri büyütmek isteyişinizden kaynaklanıyor” dedi.
SENDİKALILAŞMA YOK, İŞ KAZASI VE MOBBİNG VAR
Meclisten geçirilmek istenen yasa tasarısı ile işçilerin tüm yaşamını denetim altına alınacağını da konuşmasına ekleyen CHP Milletvekili Hürriyet, “İşçi, ücretini bürodan alacak. İşçiyi kiralayıp çalıştıran patronun ise hiçbir yükümlülüğü olmayacak. Kiralandığı iş yerinde süresi dolan işçi istihdam bürosuna geri dönerek yeni bir firmaya kiralanmayı bekleyecek. Bu sürede iş de, ücret de askıda kalacak. Taşeronluk sistemiyle birleşecek olan kölelik büroları kadrolu işçiliği daha fazla yok edecek. Sendikalaşma imkânı olmayacak ve işçi, toplu iş sözleşmesiyle getirilen haklardan mahrum kalacak ve daha fazla mobbinge maruz kalacak. Tabii, bu tasarı yasalaşırsa emeklilik de hayal olacak. Özellikle kadın ve erkeklerdeki ortalama ömrü dikkate aldığımızda erkekler mezarda bile çalışmak zorunda kalacak, kadınlar daha ilk maaşlarını alamadan maalesef bu dünyadan göçmüş olacaklar” diye konuştu.
SAĞLIK PRİMLERİ İŞÇİNİN CEBİNDEN ÇIKACAK
Kiralık işçilerin sağlık hakları için kendi ceplerinden prim ödemek zorunda kalacağına da dikkat çeken Hürriyet, “Hastalanan kiralık işçinin rapor parasını, işsiz kalan kiralık işçinin de işsizlik ödeneğini alması zorlaşacak. Bu tasarı daha çok iş kazasına, daha çok iş cinayetine, daha çok meslek hastalığına yol açacak” dedi. AKP’yi bir konuda tebrik etmeden de geçemeyeceğini de belirten Hürriyet, “Mal ve eşyaların kiralanmasından sonra, "kiralık" kelimesinin sözlük anlamına insanı da eklediler. Ne şimdi ne de gelecekte, kimse sizlere ve patronlarınıza zincirli köle olmayacaktır. İşçi sınıfını sömürmenize, yandaşın ve sermayenin cebini doldurmanıza bizler kocaman bir ‘hayır diyoruz” dedi.