Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Çayırova’daki bir toplu konut alanı imar düzenlenmesiyle ilgili asılsız iddialara cevap verdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, geçtiğimiz meclisten oy birliği ile geçen Çayırova’daki bir toplu konut alanı ile ilgili imar düzenlemesinde ortaya atılan iddialar üzerine basın açıklaması düzenledi. Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Başkan Danışmanı Ömer Polat ve Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci ve ile birlikte açıklama yapan Özak, kat adedi artırılırken inşaat alanının artmadığını aksine yüzde 10 düşürüldüğünü ifade etti. Söylenenlerin aksine imar yolunun ve yeşil alanın da artırıldığına dikkat çeken Özak, CHP’li meclis üyelerinin kendilerini sudan işlerle uğraştırmamasını, yapacakları birçok önemli hizmet olduğunu dile getirdi.
Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Başkan Vekili makamında gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Başkan Vekili Zekeriya Özak, Meclisten geçen imar planı kararı ile ilgili yersiz ve haksız bir takım iddialarda bulunulduğunu belirtti. Özak 27 dönümü yeşil alan olmak üzere 170 dönüm arazi üzerinde bir plan kararının meclisten geçtiğini ifade ederek, “Bu alan 2008 yılı öncesinde yaklaşık olarak 18 ada ve 100 parsele sahip bir alandı. Bu alanın üzerinde tek tek, her parsele ayrı ayrı su, kanalizasyon, doğalgaz, telefon gibi altyapı yatırımı gittiğinde kamuya çok ciddi maliyet getiriyordu. Alanın toplulaştırılması ve tek bir adaya dönüştürülmesi için nazım imar planları ve uygulama imar planları 2010 ve 2011 yıllarında oy birliği ile meclisten geçti. Şu anda itiraz eden anlayış bu plana o tarihlerde oy birliği ile destek verdi. Bu toplulaştırma ile kamu maliyeti azaltılmış oldu" şeklinde konuştu.
Söz konusu alanda 2013 yılında yapılan düzenleme ile yapılaşma için karar verildiğini belirten Özak sözlerini şöyle sürdürdü: “Alanda 2,1 gibi ciddi bir yoğunluk, tabanda ise yüzde 35 oranında bir kullanım vardı. Adeta bir betonlaşma planlamasıydı. Çayırova ve Büyükşehir Belediyesi olarak plan değişikliğine gittik. İnşat alanını yüzde 10 düşürmek kaydıyla 6 kattan 12 katta yükselttik. İnşaat alanı 12 kata yükselince 2 misli artmadı, aksine yüzde 10 düşürüldü. CHP’li arkadaşlarımız bu hususu ya anlamıyor ya da anlamamazlıktan geliyor. 2015 yılında bu alanla ilgili mahkeme süreci yaşandı. Yeşil alanla ilgili yeni bir teklif geldi. Yaklaşık 4 ay önce yeşil alanla ilgili nazım imar planı kararı da oy birliği ile geçti.”
“Ayrıca imar yolunu 15 metreden 24 metreye genişlettik. Civarındaki yapılaşmalar da genellikle 10 katlı olduğu için çevre uyumuyla ilgili bir sıkıntı oluşmayacak. Toplam inşaat alanı azaltılarak yeşil alanın büyütülmesi de sağlandı. Bu haliyle arazinin taban kullanım alanı yüzde 35’ten yüzde 18’ çekildi. Yani yarı yarıya düşürüldü. Genel yapılaşma karakterine uygun bir planlama yapıldı.”
“Bu düzenleme ile bir rant söz konusu değildir. Daha yaşanabilir bir çevre için karar aldık. Bu konu ile ilgili Belediye Başkanımızı, şahsımı, Genel Sekreter Yardımcısı, Çayırova Belediye Başkanı ve diğer arkadaşlarımızı paralel yapı ile bağdaştıran bir algı yönetimi yapılmak istendi. Ülkenin bölünmez bütünlüğünü bozmak isteyen, devletimizin bekasını tehlikeye sokmak isteyen, halkın oyları ile başa gelen bir hükümeti örgütlenmek suretiyle dış güçlerin desteğini alan her türlü yapı, örgüt ve terör örgütüne sonuna kadar karşıyız.”
“Biz hükümetimizin hassasiyetlerine sonuna kadar sahip çıkıyoruz. Güneş balçıkla sıvanamaz. Buradan CHP’lilere tavsiyem sudan bahaneler üretmesinler. Bizi sudan işlerle uğraştırmasınlar. Yapacak çok önemli işlerimiz var.”
“Kurumlarımızın muhatabı arsanın sahibidir. Bahsedilen kişi ile hiçbir ilgimiz yoktur. Bahsi geçen şahsın bize ya da Çayırova Belediyesine resmi bir başvurusu yoktur. Hukuk müşavirliğimiz bu konuda bir çalışma yapıyor. Bize bir rapor çıkartırsa yapılan haksız eleştirilerin cevabını mahkemelerde verecekler.”