Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi açılıyor.
Büyükşehir, Çin’den başlayıp Kocaeli’nde hayat bulan kağıdın serüvenine son noktayı SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi ile koyuyor. SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi, SEKA’nın ilk açıldığı günden tam 80 yıl sonra bu kez 6 Kasım 2016’da kapılarını yeniden açıyor. Kocaeli’nin bir sanayi şehrine dönüşmesindeki ilk adım olan SEKA Kağıt Fabrikası, SEKA Kağıt Müzesi olarak hizmet vermeye devam edecek.
Müzeyi gezenler, kağıt üretiminin tarihçesinin yanı sıra fabrikada yaşanan tüm olaylara da tanıklık edecek. SEKA’da yaşayanların hatıraları, yapılan yazışmalar, fabrikadan çıkan üretim raporları ve elbette fabrikada yaşananları topluma aktaran SEKA Postası gibi materyaller ziyaretçilere sergilenecek. 12 bin 345 metrekare alana yayılan müzede; 18 farklı salondaki 443 belge ve 337 objeyle kağıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra Roma Dönemi sikkeleri, sözlü tarih videoları, SEKA tarihine ait belgesel video, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor.
Kağıt Müzesi’ne gelen her yaştan misafir, kağıdın serüvenini yaşayarak ve deneyerek öğrenme imkanı bulacak. Kurulacak atölyelerde elde kağıt yapımı misafirlere anlatılacak. Onların da kendi kağıtlarını imal etmeleri sağlanacak. Ziyaretçiler elde kağıt yapım atölyesinde yaptıkları kağıtları hatıra olarak alabilecek.