8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda yazar Sadık Yalsızuçanlar, gönül eri Yaman Dede’yi anlattı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 8. Kocaeli Kitap Fuarı hikayeleri ve biyografik romanlarıyla tanınan kürt kökenli yazar Sadık Yalsızuçanlar’ı konuk etti. Konuk yazar Yalsızuçanlar, Hz. Muhammed (sav)’e yazdığı “Sana sığındım ey Allah’ın Resulü” isimli na’tıyla dikkat çeken Yaman Dede’nin ilginç hayat hikayesinin anlattığı konferansı ile okurlarıyla buluştu.
Yahya Kaptan Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta Kürt kökenli yazar Sadık Yalsızuçanlar, aynı zamanda kaleme de aldığı Yaman Dede hakkında bilgiler verdi. Hz. Muhammed (sav)’e yazdığı na’tından bahseden Yalsızuçanlar, “Bu na’tı yazanın gayrimüslim olarak doğan Yaman Dede olması kendisini özel yapan bir unsur oldu” ifadelerini kullandı.
Yaman Dede’nin 12 yaşlarında Hz. Mevlana’yı rüyasında gördüğünü aktaran konuk yazar, “Rüyasında Mevlana, ‘ayağındaki çıbanı çıkardık. Artık yürüyebilirsin. Ama bu yolculuğu tek başına yapacaksın ve çok zorluklar yaşayacaksın’ der. Bu rüyadan sonra hayatı daha fazla değişir. Mevlana’nın yazdığı mesnevinin ilk 18 beyitini ve yazdıklarını okuduktan sonra kalbine bir aşk nüfuz eder” dedi.
Yaşadığı ve hissettiği olayların ardından Yaman Dede’nin Müslüman olduğunu kaydeden yazar Yalsızuçanlar, “Yaman Dede 20 sene avukatlık ve öğretmenlik yapar. Ailesinden ve çevresinden de gizleyerek Müslümanlığı yaşar. Öyle ki ailesi anlamasın diye uzun yıllar sahursuz oruç tutturan bir aşk yaşamıştır. Rum eşi ve kızını üzmemek ve yuvasını bozmamak için Müslüman olduğunu açıklamayan Yaman Dede, 42 sene sonunda Müslümanlığını açıklar” şeklinde konuştu.
Yaman Dede’nin hayatını okuyanların acı çekeceğini ifade eden Sadık Yalsızuçanlar, bu acının çok tatlı bir acı olduğunu kaydederek, “Keşke bu acıyı bizde çeksek, bu acı ile hayatı yaşasak” dedi.