Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ile İslami İlimler Araştırma Vakfı’nın (İSAV) ortaklaşa düzenlediği “Gelenek ve Modernite Arasında İslam Yorumları” konulu tartışmalı ilmi toplantıda pek çok sorun masaya yatırıldı. Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da değişen İslam algısına dikkat çekti ve sorunu çözmek için kaynağına inmek gerektiğini vurguladı.
İçinde yaşadığımız dünyada çok ciddi sorunların bulunduğunu, 50’den fazla İslam ülkesinin pek çok alanda problemlerini çözemediğini ve adeta edilgen bir İslam dünyası ile karşı karşıya olduğumuzu vurgulayan Bardakoğlu, “Son ve mükemmel bir İslam dini var onunla iftihar ediyoruz ama şu andaki halimiz olumsuz. Bu çelişkiyi anlayamıyoruz. Bu duruma çözüm bulunmazsa çocuklarımızı, torunlarımızı daha fazla yoracak” dedi.
Son ve yüce İslam dininin mensuplarının bu kadar imkanlar içinde en tepede olması gerektiğine dikkat çeken Bardakoğlu: “Din bizden ne istiyor, biz nereye geldik? Bu soruya cevap vermemiz gerekiyor. Cevap verdiğimizde İslam ve Müslümanlık arasındaki farkı hissetmeye başlıyoruz. Dış dünyada razı olmayacağımız İslam algısı yerleşmeye başlıyor. Sadece Müslümanlık algısı değil, İslam da böyle, Kur’an da böyle, İslam’ın ana kaynakları da böyle şeklinde bir algı giderek güçlenmeye başladı” şeklinde konuştu.
Bardakoğlu bu konuların acilen tartışılması ve sorunların kaynağına inilerek çözülmesi gerektiğini belirterek, “Kapımızın önüne su kirli geliyorsa kaynağından berrak çıktığına göre bu suyun nerede kirlendiğine bakmamız gerekiyor. Dini ilimlerin müfredatının yeniden ele alınması gerekiyor” dedi.
“SOSYAL DEĞİŞİM DİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLİYOR”
Yeni yüzyıla kadar gelenek ve modernite diye bir karşılaşmanın olmadığını kaydeden Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, yaşanan gelişmelerin dinden bağımsız gibi görünse de İslam Dünyasına büyük etkileri olduğunu belirtti. Sosyal değişimin dini çok büyük ölçüde etkilediğinin altını çizen Bardakoğlu, hayatın, geleneğin kalıplarından çok daha uzak bir yere doğru aktığını hatırlattı.