Konya’nın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve ardından Beyşehir’e yerleşen Suriyeli ailelerin çocuklarını eğitim gördüğü geçici eğitim merkezinde ziyaret etti.
Başkan Özaltun, kendisine eşlik eden Başkan Yardımcısı Halim Gümüşel ve Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk’la birlikte Beytepe Şehit Osman Çınar İlkokulu’nda oluşturulan özel sınıflarda eğitim gören Suriyeli öğrencileri ziyaret etti. Başkan Özaltun, öğrencilerle aynı sıralara oturarak sohbet ederken eğitim setleri hediye etti. Beyşehir Belediyesi tarafından eğitim setleri hediye edilen Suriyeli öğrenciler, ziyaretin ardından toplu olarak göl kıyısındaki Vuslat Parkı’na götürülürken buradaki çocuk otobüsü ve bisikletlerle gezdirildi.
Belediye Başkanı Murat Özaltun, yaptığı açıklamada, Beyşehir’de çok sayıda Suriyeli çocuğun öğrenim gördüğünü belirterek, “Ziyaret ettiğimiz buradaki okulda ise 75 öğrencimiz var. Onları eğitim gördüğü sınıflarında ziyaret ederek hediyeler verdik” dedi.
Ziyaret ettikleri sınıflarda Suriyeli çocukların gözlerindeki korku ve ürkekliğe de şahit olduklarını dile getiren Özaltun, onların neşelerine biraz daha neşe katabilmek için bir araya geldiklerini belirterek, “Aslında hep şunu anlatmak derdimiz; bizim de çocuklarımız var. Diğer taraftaki çocuklar da var. Dönüp baktığınızda bir tarafta denize, sahile vuran çocukların cenazeleri, diğer tarafta da böyle cıvıl cıvıl çocuklar. Gönlümüz hep şunu arzu ediyor, dünyanın hiçbir yerinde özellikle Müslüman çocuklarımızın cansız bedenleri denizlerde kıyılara vurmasın. Aynı buradaki ortamda olduğu gibi cıvıl cıvıl olsunlar, mutlu olsunlar, gözlerinin içi gülsün istiyoruz. Hedefimiz bu, biz de Suriyeli çocuklarımızı bu vesile ile ziyaret ederek Türkiye Cumhuriyetimizin yöneticisi, reisimiz Recep Tayyip Erdoğan’ı ve başbakanımızı anlatıyoruz. Biz Cumhurbaşkanımızla, başbakanımızla gurur duyuyoruz zira bu çocuklarımıza sahip çıkmasalardı, belki yarın onlar da deniz ortasında boğularak ölüp gideceklerdi veya başka yerlerde eziyet çekip zulüm göreceklerdi. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın dünyaya vermiş olduğu ders gibi biz de bu çocuklara çocuk sevgisini, büyük sevgisini aşılamak istiyoruz. Bu münasebetle tekrar çocuklarımızda şunu gördük aslında, Allah’ım hiç kimseyi vatansız bırakmasın. Hani biz vatansızlığın ne demek olduğunu yaşamadık ama Allah’ım yaşatmasın da. Bu çocuklar kendi ülkelerinden, vatanlarından kopup buralara geldiler. Gözlerinde ki o korkuyu hissediyoruz” diye konuştu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk da, Beyşehir’de Suriyeli ailelerin yoğun olarak bulunduğu Bahçelievler ve Beytepe Mahallesi’ndeki okullarda iki geçici eğitim merkezinde öğrenim gören toplam 150 Suriyeli çocuğa eğitim imkanı sunduklarını belirterek, “Her iki okulumuzda da 75+75 olmak üzere toplam 150 civarında çocuk eğitim görüyor. Bunlar, sadece okula gitmeyenleri, eğitime kazandırdıklarımız. Bir de bizim öğrencilerimizle beraber 1., 2., 3., 4. sınıflarda devam eden öğrenciler var. Yaklaşık 50 civarında da o şekilde öğrencimiz var. Toplam 190 civarında Suriyeli öğrenci ilçemizde eğitim öğretim görmekte. Bunlar 1’den 8’e kadar olan öğrenciler. Eğitimlerini yine Suriye’den gelen, orada öğretmenlik yapan tecrübeli öğretmenlerimiz veriyor. Bunların ödemeleri, maaşları gönüllülük esasına dayalı, UNICEF tarafından ödenmekte. Biz okullarımızı açtık, bütün hizmetlerini sene başında okula aldığımız zaman çantaları, kitapları, defterleri, kitapları bakanlığımızdan geldi diğer ihtiyaçları burada kaymakamlık vasıtasıyla karşıladık. Her hangi bir eksikleri yok, eğitim öğretimleri devam ediyor. Arkadaşlar yardımcı olmaya çalışıyorlar, Suriye’den gelen öğretmenler. Toplam 10 öğretmenimizle burada eğitim öğretime dahil her hangi bir sıkıntımız yok. Sıkıntı olduğu zaman bizim koordinatörlerimiz de var, okul müdürü arkadaşımız, müdür yardımcısı arkadaşlarımız bu konuda her türlü hizmeti ve desteği vermekte. Bunlarla bir beraber yaşıyoruz. Burada şanslılar, çünkü biz de bunların neşesine neşe katmaya çalışıyoruz her türlü ihtiyaçlarını gidererek. Allah yardımcıları olsun zor, kolay değil. Memleketindeki her şeyi terk etti geldiler buraya. İnşallah bizde eğitim öğretim noktasında elimizden gelen her türlü desteği vermeye sarf ediyoruz” ifade edildi.