Konya’nın Beyşehir ilçesinde 15 gün boyunca devam edecek demokrasi şöleni başladı.
Beyşehir Belediyesi önderliğinde Lucky Star Organizasyon firması tarafından organize edilen demokrasi şöleni, Anıt Meydanında mehteran gösterileri ile başladı. İlçe protokolü ve vatandaşlardan oluşan kortej ellerinde Türk bayraklarıyla Beyşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın çaldığı marşlar eşliğinde Atatürk Anıtı önünden festival alanına kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirdi.
Festival alanında şölenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Beyşehir’in geçmişle özdeşleşen festivalleri olduğunu söyledi. Geçmiş tarihlerde yapılan festivallerde meydanlarda sanatçı kisvesi altında bazı geziciler ve kendini bilmez sanatçıların ilçeye geldiğini ve konserler verdiğini vurgulayan Özaltun, her gelen sanatçının ardından bazı sıkıntı ve sorunlar yaşandığını dile getirdi.
Sanatçı diye gelen isimlerin aslında Türkiye’ye ve Türk insanına yakışır olmadığını gördüklerini anlatan Özaltun, “Dolayısıyla dedik ki, bu sene gelin bir festival değil de, Türkiye’ye, Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır, bir İslam ülkesine yakışır bir etkinlik yapalım dedik. Bu kararı ise 15 Temmuz’dan önce almıştık aslında. Yapacağımız etkinliğin başlangıç tarihi 27 Ağustos’tu. O tarihlerde aldığımız kararda kesinlikle konser ve müzik eğlence olmayacaktı. Organizasyon firması ile bu tür konuşmaları yaptık ve ardından 15 Temmuz darbe kalkışmasını yaşadık” dedi.
15 Temmuz gecesi Beyşehir’de Çarşı Camisi önünde başladıkları demokrasi nöbetinin 27 gün devam ettiğini vurgulayan Özaltun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, külliyeden ‘demokrasi nöbetine ara veriyoruz, virgül koyuyoruz’ demesine rağmen, ‘hayır biz nöbete devam etmek istiyoruz’ diyen kahraman bir milletin olduğuna vurgu yaparak, “Allah hepsinden razı olsun. Biz de dedik ki, mademki burada bir festival yapmayalım, zaten müzik eğlence de olmayacaktı ve halkımız olağanüstü halde de caddede, sokakta meydanda yaşamaya devam etsinler dedik. Bu etkinliğimizin adını da demokrasi şöleni olarak koyduk. Bu dönemde şehitlerimiz var, gazilerimiz var, müzik eğlence içerisinde bir etkinliğin yapılması doğru olmayacağı için 28 Ağustos’a kadar 15 gün sürecek bir demokrasi şöleni organize ettik. İlçe Müftümüzden de bu organizasyon süresince şunu talep ediyoruz. Din görevlilerimiz günün hangi saatinde olursa olsun, ne kadar cüz okumak istiyorlarsa o kadar olsun, bu 15 günlük süre içerisinde iki hatim indirelim, onu da şehitlerimize ve gazilerimize bağışlayalım” diye konuştu.
Beyşehir Kaymakamı Vekili Kadir Ulusoy da, 15 Temmuz’da başlayıp sona eren demokrasi nöbetlerinin Beyşehir’de farklı bir şekil aldığını belirterek, “Demokrasi şöleni olarak devam ediyor, 15 Temmuz’da bildiğiniz gibi hain bir darbe girişimi yaşadık. FETÖ ve diğer terörist unsurlarca milletimizin duyarlılığı ve vatan sevgisi sayesinde bu engellendi” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından yerel ürünler standının açılışı gerçekleştirildi. Protokol, ardından alanda açılan stantları gezdi. Beyşehir Demokrasi Şöleni kapsamında ilk gün gökyüzünde paramotor gösterileri olurken, Gözyaşı Geceleri etkinliği düzenlendi.