Orman, Devlet Su İşleri (DSİ) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürleri Konya’nın Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde yapımı devam eden yatırım alanlarında incelemelerde bulundu.
Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Orman Genel Müdürlüğü’ne ait bir helikopterle geldiği Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde incelemelerde bulundu.
Hüyük ilçesine bağlı Çamlıca Mahallesi’ndeki gölet inşaatını inceleyen Üzmez ve beraberindeki genel müdürler ardından Beyşehir Gölü’nde yürütülen kıyı tahkimat ve Beyşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen saz kesim çalışmalarını da hem havadan hem de göl üzerinde tekne gezisine katılarak yerinde gördü.
Üç yatırımcı kurumun genel müdürlerinin ziyaretine Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Şahin, kurumların bölge ve ilçe müdürleri de eşlik etti.
Üzmez, Diniz ve Taş, Orman İşletme Müdürlüğü ziyaretinin ardından Beyşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nden Taşköprü Aile Çay Bahçesi’ndeki kamelyalarda dinlenip bir süre sohbet ederken BSA kanalı üzerinde oluşturulan kanala görsel bir güzellik katan şelale çalışmasını da yerinde inceledi.
Beyşehir’in konuğu genel müdürlere, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi, bölgeyle ilgili taleplerini aktardı. Üç genel müdür, ardından sahilde yürüyüş yaparak yürütülen kıyı tahkimat çalışmalarını yerinde inceledi.
“KONYA’NIN DİĞER İLÇELERİNİ DE GEZECEĞİZ”
Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, ziyaretinin sonunda yaptığı açıklamada, yatırımları yerinde incelemek için Beyşehir’e geldiklerini söyledi. Üzmez, “DSİ’nin de bu bölgemizde büyük yatırımları var. Hüyük Çamlıca’daki bir göletin ne aşamada olduğunu, işin ne zaman biteceğini konuştuk” dedi.
Milli park olan Beyşehir Gölü’nü havadan ve göl üzerinden tekne gezisi yapmak suretiyle görerek inceleme yaptıklarını da aktaran Üzmez, “Göl milli park olduğu için yapılması gereken çalışmalar nedir, daha temiz bir işletme, daha temiz bir gölün görüntüsü ve milli parklara da zarar vermeden hem milli park açısından değerlendirmelerini yaptık. Konya’nın başka ilçelerine de geçeceğiz. Orada da hem milli parkların hem de DSİ’nin hem de orman teşkilatının yapacağı konuları bir değerlendirme yapıp, Konya’mıza güzel bir yatırım ve hizmetler ile geleceğe yönelik ne yapabiliriz düşüncesiyle bir tur atıyoruz. İnşallah buradaki gördüğümüz eksiklikleri ve yapacağımız işleri de değerlendirmeye alıp Ankara’da daha güzel yatırımlar alması için Beyşehir’e çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“YATIRIMLARIMIZI HIZLI BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ”
DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz de, DSİ’nin gerek Beyşehir gerekse Derebucak ve Hüyük ilçelerinde büyük yatırımları olduğundan söz ederken, “Olmaya da devam ediyor. Yatırımlarımızı hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Özellikle Beyşehir Gölü kıyı tahkimatı işimizde bir firma değişikliği yaşandı. Şu anda hızlı bir şekilde tekrar başladılar. Bu yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca bu bölgede çok sayıda göletimiz var. Onları inceledik, Çamlıca göleti olmak üzere. Hüyük ilçemizdeki diğer göletlerimizi de inceledik. Tabi Beyşehir denince akla her zaman için Beyşehir gölüne takviye maksatlı yaptığımız Derebucak barajı geliyor, Gembos derivasyonu geliyor, Yeşildağ sulaması geliyor, BSA kanalı geliyor. Ve şu anda Kıreli Pompaj sulamamızın tekrar projelerini revize ediyoruz. İnşallah bunlar tamamlanınca tekrar inşaat aşamasını da gerçekleştireceğiz. Beyşehir’e her zaman DSİ büyük düşündü, yine büyük düşünmeye devam ediyor“ dedi.
Diniz, Beyşehir Gölü kıyısında devam eden tahkimat çalışmalarının güzergahın diğer sahil kesimlerde devam edip etmeyeceğiyle ilgili olarak, “İhtiyaç varsa uzatılmasına gerek varsa elbette yapılacaktır. Çamlıca göletimizi de gördük, o bölge gerçekten çok mümbit toprakları var, çok güzel tarım yapılıyor. Suyu yok. Biz de göletlerle su getiriyoruz. Göletlerde de sınır tanımıyoruz isterse suyu bulabildiğimiz jeolojisi uygun olan tüm yerlere göletleri inşa etmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.
Diniz, Beyşehir Gölü’nden BSA kanalına akıp gittiği için şikayetlere konu olan üreme dönemindeki su ürünlerine ilişkin bir önlemlerinin olup olmadığıyla ilgili soruya da, “Balıkların kanaldan akmasıyla ilgili Beyşehir Regülatörünün önünde bir ızgara sistemi olması lazım. Onun arkadaşlara talimatını verdik” şeklinde cevap verdi.