Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, hükümetin meclise görüşülmek üzere gönderdiği tasarıda yer alan ticari araçlarda ÖTV’siz değişim süresinin çok kısa olduğunu söyleyerek, "Yenileme süresi 3 yıla kadar uzarsa hem esnafımızın hem de otomobil üreticisinin yararına olur" dedi.
Ticari araçların ÖTV’siz değişimine yönelik Hükümetin TBMM’ye gönderdiği tasarıyı değerlendiren KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, "Tasarıda ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, kamyon, kamyonet ve özel halk otobüsünün ÖTV’siz yenileme süresi 30 Haziran 2017 tarihi olarak belirlenmiş. Eğer araç yenileme süresi 3 yıla yayılırsa daha faydalı ve hakkaniyetli olacak bu durum esnafımızın yararına olur hem de otomobil fabrikaları yeterince araç üretebilir" dedi.
"Tasarıya hurda araç alımı da eklenmeli"
Ticari araçların ÖTV’siz değiştirilebilmesi için TBMM’ye gönderilen tasarıya ÖTV indiriminin hurda teşviki ile desteklenmesi halinde sonuçlarının çok olumlu olacağına vurgu yapan Başkan Karamercan, "Araç sahibi elindeki hurda aracından dolayı ek gelir elde eder, yeni araç için bir miktar kaynak olur, otomotiv sektöründe büyük bir canlanma görülür, sanayinin hurda ihtiyacı karşılanır, 10 yılda 68 milyar Dolar olan hurda ithalatı azalacağı için cari açık azalır, döviz kurları düşer, ekonomik büyüme artar" diye konuştu.
"Sektörü hareketlendirir"
ÖTV’siz araç yenileme hakkının her 3 yılda bir olmak üzere verilmesi halinde tüm ticari araçların bu imkandan yararlanmasını beklediklerini ifade eden KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, "Bu da yüz binlerce aracın yenilenmesi demek. Otomotiv sektörüne yan sektörlerle beraber milyarlarca liralık bir katkı sağlar. Fakat süre çok kısa. Bu kadar kısa sürede otomotiv fabrikaları araç üretemeyeceği gibi daha birkaç yaşında taşıtı olan esnaflarda araçlarını yenileme hakkını kullanamayacaklar. Bu nedenle süre 3 yıla yayılırsa hakkaniyet açısından da ekonomiye sağlayacağı katkı açısından da olumlu olacaktır" şeklinde konuştu.
"Araç yenilemeye kredi sağlanmalı"
Tasarının Mecliste kabul edilip yasalaşması sonrasında aracını yenilemek isteyen ancak mali imkanı olmayan şoför esnafı için kredi sağlanmasını da öneren Başkan Karamercan, "Şoför esnafımız geçimini sağlamak için mücadele ediyor. Araçlarını ÖTV’siz değiştirme imkanı verildiğinde, mali imkanları olmayan şoför esnafımıza KOSGEB ve Halk Bankası’ndan uygun kredi sağlaması durumunda uygulamadan yararlanacak esnaf sayısı artar ve esnafımız da bu sayede ticari aracını yenileyebilir” ifadelerini kullandı.