Konya Sanayi Odası (KSO) Nisan Ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.
Meclis Başkanı Tahir Şahin’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ilk çeyrek ekonomi rakamlarını değerlendiren KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’de her 5 kişiden birinin sanayi sektöründe istihdam edildiğini hatırlatarak, sanayinin önemine dikkat çekti. Ülkenin ihracat rakamlarındaki düşüşe değinen Kütükcü, “2016 yılının ilk 3 ayında ülkemizin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 oranında gerileyerek 33.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu düşüşlerin önüne geçmek için yeni ihracat pazarlarına ihtiyacımız var” dedi.
“İHRACATIN YÜZDE 71’İ SANAYİDEN”
Konya ekonomisine ilişkin rakamları da meclis üyeleriyle paylaşan Kütükcü, ilk çeyrekte ülke genelinde olduğu gibi Konya ihracatının da düşüş kaydettiğini belirterek, bu dönemde ihracatın yüzde 71’ini sanayi sektörünün gerçekleştirdiğini dile getirdi. Kütükcü, “2016 yılının ilk 3 ayında Türkiye ihracatında 13. sırada yer alan şehrimiz, ülkenin toplam ihracatından yüzde 1,05 pay almıştır. Yine ilk 3 ayda en fazla ihracatı sırasıyla makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi ile demir ve demir dışı metaller sektörümüz gerçekleştirmiştir. İhracat pazarlarımızda da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ilk iki sırayı Irak ve Almanya almış durumda. Şehrimiz, ihracatının büyük bir çoğunluğunu Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirmektedir. İhracatımızda Ortadoğu ülkelerinin payı yüzde 28, Avrupa’nın payı yüzde 20, Afrika’nın payı ise yüzde 11 olarak gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.
“KONYA, DIŞ TİCARET FAZLASI VERMEYE DEVAM EDİYOR”
İhracatta yaşanan düşüşe rağmen, Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nde artış yaşandığını kaydeden Kütükcü, “Şehrimiz son 5 yılda olduğu gibi bu yılın ilk iki ayında da dış ticaret fazlası vermeye devam etti. Ayrıca, 2016 yılına eksi 5,3 değeri ile başlayan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Şubat 2016’da 7,8 puan değerini aldı. Mart 2016’da ise bir önceki aya göre 5,9 puan yükselerek 13,7 puan değerini aldı. Konya imalat sanayi, Mart 2016’da Türkiye genelinden ve AB-28’den daha iyi performans göstermiştir. Bu artışın gelecek dönemlerde üretime ve ihracata da yansıyacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Kütükcü, meclis toplantısında Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin aylık faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi.