Konya’nın Kulu ilçesinde, tarımsal alanlarda yapılacak olan hasatla ilgili olarak Kulu İlçe Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan, çiftçilere yönelik duyuru gerçekleştirdi.
Gelecek hafta itibariyle tarımsal alanlarda hasada başlayacak olan çiftçilere bereketli, kazasız ve belasız sezon geçirmelerini dileyen Erdoğan, geçen yıllarda yangın ve dolu tehlikesi nedeniyle olgunlaşmadan yapılan hasat ile hasat edilen mahsullerin ucuza gittiğini söyledi. Bu yıl kuraklık nedeniyle arpa be buğday üretiminin azlığıyla fiyatların yükseleceğini tahmin ettiklerini belirten Ertdoğan, “Mahsul pazarlamasında acele etmeden tedbir alın. Emanet, depolama ve Kulu’da açılacak olan lisanslı depoculuğu düşünün, aynı şekilde biçerdöverlere tabandan biçtirerek saplarınızı değerlendirin” ifadelerini kullandı.
Başkan Erdoğan, “Yüzde 2’den fazla dane kaybı gördüğünüzde, İlçe Tarım Müdürlüğü’ne 0332 641 60 38 nolu ve 6416034 nolu Ziraat Odası Başkanlığını, 6416530 numaralı Belediye başkanlığını ve bulunduğunuz yerlerdeki muhtarlıkları aramanızı rica ediyoruz” şeklinde konuştu.
15 santimetreden yüksek biçimlerde, bir sonraki yıl yeniden tarla hazırlamada zorluk çekildiği gerekçesiyle anız yakılmasının önüne geçilerek önleneceğini belirten Erdoğan, “Anız yakmanın dekara 40.00 TL yasal para cezası vardır. Yangın ihbarının itfaiye, jandarma, emniyet ve muhtarınıza bildirmenizi diliyorum” dedi.
HASATTA ÇİFTÇİLERİN GÖREVLERİ
Hasat yapılırken biçerdöver sürücülerinin operatör belgelerini görmenin gerektiğini, mahsulün hasat olgunluğuna gelmeden biçtirilmemesi gerektiğini de vurgulayan Erdoğan, “Sabah erken ve akşam geç saatlerde çiğe (iba) dikkat edilmesi gerekir. Tarlanın her yerindeki özellikle deste altlarındaki dane sayılarının kontrollerinin yapılması, her hangi bir olumsuzlukla karşılaşıldığında İlçe Tarım Müdürlüğündeki kontrol ekiplerine haber verilmelidir” ifadelerini kullandı.