Yeni Büyükşehir Yasası’nın ardından yaptıkları yatırımlarla ilçelerin alt yapı problemlerini çözdüklerini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya merkezde yaptıkları yatırımlarla 2017 yılında artık evlerde musluklardan tatlı su akacağını söyledi.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, olağan genel kurulunu Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek başkanlığında yaptı. Konya’nın en büyük su projesinin, Konya nüfusunun yüzde 60’tan fazlasını bünyesinde barındıran şehir merkezindeki içme suyu sorununun çözülmesi olduğunu belirten Başkan Akyürek, “Bu noktada DSİ Genel Müdürlüğümüzün, Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın belediyemizle koordinasyon içinde yürüttüğü Mavi Tünel’den Konya merkeze içme suyu verilmesi yatırımı ile inşallah 2017 yılı içinde Konya merkezde musluklarımızdan memba suyu, tatlı su akmaya başlayacak. Torosların suyu evlerimizde içilmeye ve kullanılmaya başlayacak. Bu, Konya tarihi açısından çok önemli bir yatırım. Öyle ki, Konya merkezin su ihtiyacının yüzde 80’i yer altı sularından, kuyu sularından temin ediliyor. Yer altı sularının gittikçe çekilmesi, her yıl zemin ve seviye kaybetmesi, şehir merkezi açısından ciddi bir tehlike oluşturuyor. Mavi Tünel’den alacağımız su ile birlikte inşallah Konya merkezin 50 yıllık su problemi çözülmüş olacak” dedi.
Mavi Tünel’den akan sudan elde edilen enerjinin KOSKİ Genel Müdürlüğü şirketi eliyle üretilecek olmasının da Konya’nın gelişimi açısından son derece sevindirici olduğunu belirten Başkan Akyürek, yatırımın tamamlanmasıyla su maliyetleri açısından da avantaj sağlanacağını kaydetti.
"İlçelerin alt yapı sorunu çözüldü"
KOSKİ Genel Müdürlüğü olarak Büyükşehir Belediye Yasası çerçevesinde yeni sorumluluk alanı olan ilçelerdeki alt yapı hizmetlerini tamamlamak için büyük bir çaba gösterdiklerini vurgulayan Başkan Akyürek, “Mahalleye dönüşen beldelerimizde kanalizasyon ve su şebekesi yeterli olmayanların tamamının 2016 sonuna kadar alt yapı problemlerini çözeceğimizi, 2 yıl içinde bunların tamamına girileceğini ifade etmiştik. Şu an itibariyle mahalleye dönüşen bütün beldelerimizin kanalizasyon ihaleleri yapıldı. Bir bölümü tamamlandı, bir bölümü tamamlanma aşamasında ve süreç devam ediyor” diye konuştu.
Konya genelinde suların yetersizliği konularıyla ilgili de birçok çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Başkan Akyürek, “Yeni kuyular açılıyor, yeni su kaynakları temin ediliyor. Şu ana kadar 300’den fazla depo yapılıp yenilendi. Konya’mızın genelinde KOSKİ Genel Müdürlüğü olarak alt yapı çalışmalarına hakim durumdayız. Yılların biriktirdiği problemleri kısa sürede çözmek için büyük bir çalışma yürütüyoruz. Konya’nın her bölgesinde şu anda tamirat, bakım ekiplerimiz ve KOSKİ bölge teşkilatlanmamız faaliyette. Daha da güçlenerek bu faaliyetler önümüzdeki süreçlerde devam edecek” diye konuştu.