Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, özelleştirmeden sonra yaptıkları yatırım oranının 7.5 kat arttığını söyledi.
MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, genel müdür yardımcıları Eyüp Erduran, Mustafa Başer ve şirket yetkilileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yatırımları değerlendirdi. Konya’nın yanı sıra Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir’de 65 ilçe, 334 belde, bin 379 köy ve 512 yaylada 80 bin metrekare alanı kapsayan geniş bir alanda elektrik dağıtım hizmeti verdiklerini belirten Erol Uçmazbaş, özelleştirmeden devraldıktan sonra MEDAŞ’ın 703 milyon liralık yatırım yaptığını söyledi.
Uçmazbaş, yatırım oranının her geçen yıl arttığını, 2009 yılında 36 milyon TL yatırım yapan MEDAŞ’ın bu yıl 268 milyon lira ile yatırım oranını 7.5 kat arttırdığını kaydetti. Özelleştirmeden sonra MEDAŞ’a yatırım yapılmadığı ya da az yatırım yapıldığı söylentisinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Uçmazbaş, “Sadece bu yıl 268 milyon liralık yatırımın 160 milyon lirası Konya’ya, 108 milyon lirası ise diğer 5 ile harcandı. Genişleme, trafo ve aydınlatma yatırımları kaliteli hizmet verilmesi adına önemli yatırımlar. Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde yeni açılan Prestij Caddelerinde aydınlatmayı yer altına alarak projeye destek olduk. Yıl sonuna kadar 20 milyon liralık aydınlatma yatırımını tamamlamış olacağız. Enerji tüketimi artan çiftçilerimiz için 124 köye 324 trafo yatırımı yaptık” dedi.

-SCADA yatırımları-
MEDAŞ Genel Müdürü Uçmazbaş, trafo arızaları ve elektrik kesintilerine uzaktan müdahale etme imkanı sağlayan SCADA sistemi sayısını artırmayı hedeflediklerini anlatarak, “SCADA olduğu yerde trafoda bir arıza olduğu zaman anında haberimiz oluyor. Bize ulaşılmadan arızayı görüp uzaktan müdahale edebiliyoruz. Sistemi uzaktan yöneterek, başka yerden elektrik vererek arızayı anında ya da daha çabuk giderebiliyoruz. Bununla ilgili 20 milyonluk bir sözleşme imzaladık. 2 yıl içerisinde yatırım bitecek ve MEDAŞ’ın elektrik verdiği yerlerin yüzde 80’inde SCADA sistemi olacak. Bu sayede hem arıza sayısı düşmüş olacak hem de arıza giderilmesi süresi çok aşağıya inmiş olacak. Öte yandan artık elektrik sayaçları dağıtım şirketinin yükümlülüğüne girdi ve bu yıl 34 bin müşteriye sayaç temin ettik. Artık aboneler sayaç için para ödemiyor. 150 çalışanla Konya’ya taşınan çağrı merkezimizde abonelere daha hızlı hizmet veriyor ve çalışan sayısını 4 katına çıkardık” diye konuştu.

-Planlı elektrik kesintileri-
MEDAŞ’ın 268 milyon liralık yatırım yaparken yatırımları faaliyete geçirmek için kısa süreli kesintiler yapmak durumda kaldıklarını kaydeden Uçmazbaş, bundan dolayı hoşgörü beklediklerini vurguladı. Uçmazbaş, “Yatırım ve bakım sırasında kısa süreli kesintiler yapmak zorunda kalıyoruz. Bunları yaparken haliyle elektriği kesmek gerekiyor ve 48 saat önceden bilgi veriyoruz. Dolayısıyla Konya’da planlı elektrik kesintilerinde üst sıralarda yer alması yatırım yoğunluğundan kaynaklanıyor. Eğer biz bu planlı kesintileri yapmazsak bu bir süre sonra arıza olarak dönecektir. Bundan dolayı biz hoşgörü bekliyoruz. Amacımız bu yatırımları biran önce yapalım ki gelecekte arıza karşımıza çıkmasın” şeklinde konuştu.

“Günah keçisi ilan edildik”
Uçmazbaş, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Konya’da 29 Ağustos ve 8 Eylül gece saatlerinde şehrin tamamen elektriksiz kalmasında MEDAŞ’ın bir sorumluluğunun bulunmadığını açıkladı. “Günah keçisi lan edildik” diyen Uçmazbaş şöyle konuştu: “Elektrik kesintisi aynı yerden kaynaklanıyor ve bunun nedeni araştırılıyor. Bu konu ile alakalı Enerji Bakanlığı da hassasiyet gösteriyor. Dolayısıyla bu kesintilerdeki şanssızlık 15 Temmuz’un hemen ardından olmasıdır. Vatandaşlarımızın ve bizim hassas olduğumuz ve üst üste kesintinin yaşanması daha da şanssızlık oldu. OHAL kapsamında arızalarla ilgili Valiliğe bilgi veriyoruz. İki kesinti ile ilgili günah keçisi ilan edildik. İşin kaderinde var. Elektrik tüketicisi MEDAŞ’ı biliyor.”