Yerli ve yabancı akademisyen, araştırmacı ve yazarların katılımıyla yapılan Medeniyetler İttifakı Sempozyumuna Kocaeli Kitap Fuarı ev sahipliği yaptı. 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın ana teması bu yıl "Medeniyet Mirası" olarak belirlendi.
Sempozyum kapsamında yurt içi ve yurt dışından alanında otorite kabul edilen önemli yazar ve düşünürler katıldı. Sempozyuma Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar da katıldı. Sempozyumda ayrıca Prof. Dr. Bekir Karlığa, Prof. Dr. Richard Faik, Prof. Dr. Hilal Elver, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Prof. Dr. Hans Kochler, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Recep Şentürk, Prof. Dr. Salah Jarrar, Prof. Dr. Ziya Kazıcı, Prof. Dr. Ejder Okumuş, Prof. Dr. Mehmet İşpirli, Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, Yusuf Kaplan, Doç. Dr. Coşkun Yılmaz, Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu, Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya, Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Dr. Anas Al-Shaikh Ali gibi isimler de yer aldı.
8. Kocaeli Kitap Fuarında medeniyet kavramının görsel eserlerle zenginleştirilerek bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla "Medeniyet Mirası" içerikli sergi açıldı. Küresel insanlık girişimi olarak adlandırılan Medeniyetler İttifakını anlatan serginin "Medeniyet Nehri" bölümünde 7 medeniyet havzasını gösteren 7 nehrin görüntüleri yer aldı.
Ayrıca fuarda Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’yle gerçekleştirecek projeyle, Türki Cumhuriyetlerin ülke stantları yer aldı ve yayınlarını fuar süresince sergilediler.