Konya Sanayi Odası (KSO) aylık olağan meclis toplantısı Meclis Başkanvekili Sevda Kayhan Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi.
AK Parti Konya Milletvekili, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ile Otokar yöneticilerinin konuk olduğu meclis toplantısında söz alan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Konya ve Türkiye ekonomisi ile ilgili bir sunum yaptı.
Sunumunda bu yılın Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk 9 ayda ülkenin ve Konya’nın ihracatında yakın coğrafyamızda yaşananlar ve küresel ekonomideki büyüme sıkıntısından dolayı yüzde 3 civarında düşüş yaşandığına dikkat çeken Kütükcü, aynı dönemde sanayinin Konya ihracatındaki payının arttığını söyledi. Geçtiğimiz yıl Konya ihracatında yüzde 75 olan sanayinin payının bu yılın ilk 9 ayında yüzde 79’a yükseldiğinin altını çizen Kütükcü, “Sanayinin toplam ihracatımız içindeki payının artması son derece önemli ve sevindirici bir gelişme. Önümüzdeki dönemde ihracatımızı ve sanayi üretimimizi daha fazla artırmak için katma değeri daha yüksek ürünler üretmek zorundayız” dedi.
En fazla ihracat Ortadoğu-Asya ülkelerine
Kütükcü, yılın ilk 9 ayında ihracat rakamı bir milyar dolara yaklaşan Konya’nın Türkiye ihracat sıralamasında 13. sırada yer aldığını, bu dönemde Konya’dan bin 473 firmanın 177 ülkeye ihracat yaptığını kaydetti. Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk 9 ayda ihracatının yüzde 43’ünü Ortadoğu-Asya ülkelerine gerçekleştiren Konya’nın toplam ihracatından Avrupa’nın yüzde 27, Afrika’nın yüzde 12, ABD’nin ise yüzde 3 pay aldığını bildiren Kütükcü, “Aynı dönemde en fazla Irak, Almanya, Cezayir, İran ve Suudi Arabistan’a ihracat gerçekleştirdik. En fazla ithalatı ise Çin, Almanya, Rusya, İtalya ve Tayvan’dan yaptık” ifadelerini kullandı.
Toplam ihracatın yüzde 44’ü iki sektörden geldi
Konya ihracatında uzun süreden bu yana ilk sırada yer alan makine ve aksamları sektörünün liderliğini korumaya devam ettiği bilgisini veren Kütükcü, “Bu yılın ilk 9 ayında makine ve aksamları sektörümüz şehrimizin ihracatında ilk sıradaki yerini korumaya devam ediyor. Otomotiv Endüstrimiz ise ikinci sırada yer alıyor. Yılın ilk 9 ayında gerçekleştirilen 982 milyon dolarlık toplam ihracatın yüzde 44’ünü bu iki sektörümüz gerçekleştirdi” şeklinde konuştu.
Konya, dış ticaret fazlası vermeye devam ediyor
Sunumunda Konyalı sanayicilerin tüm zor şartlara rağmen üreterek ve ihracat yaparak Türkiye’ye güç katmaya devam ettiğini vurgulayan Kütükcü, Konya’nın dış ticaret fazlası veren ender şehirlerden birisi olduğunun, Ocak-Ağustos döneminde 248.5 milyon dolar dış ticaret fazlası verildiğinin altını çizdi.
Yatırım Teşvik Belgelerinde enerji sektörü önde
Konya’da kullanılan yatırım teşvik belgeleri ile ilgili bilgi de veren Kütükcü, ilk 9 ayda bir milyar 97 milyon lira tutarında 188 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini, bu belgelerde 2 bin 239 kişilik istihdam öngörüldüğünü ifade etti. Yatırım Teşvik Belgelerinde bu dönemde güneş enerjisi yatırımlarının dikkat çektiğini kaydeden Kütükcü, toplam 188 belgenin 107’sinin enerji, 58’inin imalat, 20’sinin hizmet, 3’ünün ise tarım sektörlerinde düzenlendiğini sözlerine ekledi.
“Konya Savunma sanayinde güçlü bir potansiyele sahip”
Meclis toplantısına konuk olan AK Parti Konya Milletvekili, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise, Konya Sanayi Odası’na yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Konuşmasında Konya’nın savunma sanayindeki potansiyeline dikkat çeken Altunyaldız, “Konya savunma sanayi sektöründe hem üretim gücü hem de yetkin insan kaynağı ile güçlü bir potansiyele sahip. Şehir olarak bu gücümüzü artırmak, potansiyelimizi ve vizyonumuzu genişletmek istiyor, buna yönelik çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Altınyaldız, ayrıca Konya’nın Türkiye’nin savunma sanayindeki yerlilik oranını daha yukarı çekebilecek potansiyeli olduğunu da sözlerine ekledi.
Meclis toplantısına konuk olarak katılan Otokar Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Alptekin de, Konya’da çok iyi çalışılabilecek yan sanayici firmalar olduğunu söyledi. Kazan-kazan ilkesi ile Konyalı firmalarla daha fazla çalışmak istediklerini aktaran Alptekin, 1.4 milyar TL’lik ciro elde ettiklerini, bunun da yüzde 60’a yakınını yerli yan sanayicilerden yaptıklarını ifade etti.