Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi ve Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı İktisadi İşletmesi (ÇEVKO) işbirliği ile Selçuklu’da görev yapan 142 öğretmen “Eğitimcinin Eğitimi Semineri” ile geri dönüşüm konusunda bilgilendirildi.
“Çevre Beratına” sahip olan Selçuklu Belediyesi, yürüttüğü geri dönüşüm projeleri ile hem doğayı korurken hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Çevre bilincinin daha da arttırılması amacıyla ilçe genelinde yürütülen eğitim ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında Selçuklu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve ÇEVKO işbirliği ile ilkokul ve ortaokul öğretmenlerine yönelik, ’’Eğitimcinin Eğitimi Semineri’’ yapıldı. Selçuklu Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen eğitim programına ilçede görev yapan 142 öğretmen katıldı. Programda, ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç, çevre kirliliği ve boyutları, cam, metal, plastik, kağıt/karton, kompozit ve ahşap türü evsel nitelikli ambalaj atıklarının nasıl toplandığı, geri dönüşüm yöntemleri ve kullanım alanları, geri dönüşümün tarihçesi, tekrar kullanım, türlerine göre geri dönüşüm, ambalaj üzerindeki işaretlerin anlamları, atıkların geri dönüşümü ve geri dönüşümün faydaları konularında sunum yaptı.
“Çevre bilinci ilköğretim çağında kazanılıyor”
Ambalaj atıklarının evlerde, okullarda, kısaca çevremizde, çöpten ayrı bir şekilde toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması alışkanlığının çocuk yaşlarda kazanılacak bir alışkanlık olduğunu ifade eden Anaç, “Bu nedenle özellikle ilköğretim yaşındaki çocuklara bu alışkanlığı kazandırabilmek ve onlara ulaşabilmek için öğretmen eğitimlerine büyük önem veriyoruz. Selçuklu Belediyesi ve ÇEVKO işbirliği ile yapılan "Eğiticilerin Eğitimi" projesi ile çocuklarımızın eğitimlerini gerçekleştiren değerli öğretmenlerimizle, geri dönüşüm uygulamaları ve yararları konusunda bilgi paylaşımında bulunuyoruz" dedi.
Türkiye’deki atıkların yüzde 30’unun geri dönüştürülebilir atıklar olduğunu söyleyen Anaç, geri dönüşüm çalışmalarının çevresel, tarımsal, ekonomik birçok fayda sağladığını ifade etti. Anaç, “Bu faydalar arasında en önemlisi doğal kaynakların korunmasıdır. Buna da en güzel örnek kağıt ve kartonların geri dönüşümüdür. 1 ton kağıt atık geri dönüştürüldüğünde 17 tane ağacın kesilmesi engelleniyor. Daha somut bir ifade ile 1 kamyon kağıdı geri dönüştürdüğümüzde yaklaşık 50 tane ağacın hayatını kurtarıyoruz” şeklinde konuştu.
Seminer sonunda öğretmenlere katılımlarından dolayı ÇEVKO Eğitmen Sertifikası ve eğitim seti verildi.