Türkiye ile İran iş dünyası arasında yaşanan anlaşmazlıkları tahkim, arabuluculuk gibi uluslararası çözüm yolları ile ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odası arasında bir mutabakat zaptı imzalandı.
Zaptı Konya’daki 25. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nda düzenlenen törende, TOBB adına Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ile İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hosein Pırmoazen imzaladı.
Tahkim, arabuluculuk ve diğer alternatif çözüm yollarının yanı sıra, bankacılık gibi pek çok alanda imzaların atıldığı Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Konya’daki toplantının çok bereketli geçtiğini söyledi. Konuşmasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odası arasında imzalanan mutabakat zaptının önemli bir anlaşma olduğunu ifade eden Yılmaz, anlaşmanın her iki taraf için de hayırlı olmasını diledi.
MUTABAKAT ZAPTI 10 MADDEDEN OLUŞUYOR
Mutabakat zaptına göre, Türk ve İranlı işadamları veya kuruluşları arasında ticari ilişkilerde çıkacak sorunlarda, çözüm için tahkim, arabuluculuk ve diğer alternatif uyuşmazlık çözümleri teşvik edilecek. Taraflar bu çözüm alanlarında bilgi, yayın ve materyal alışverişinde bulunacak. Taraflar, talep üzerine, belirli bir durumda görev almak üzere, birbirlerine, uygun bireyleri, hakemleri ya da kurumlarının havuzunda bulunan hakemleri veya arabulucuları tavsiye edecek.
10 maddeden oluşan Mutabakat Zabtına göre taraflar, kendi iç yasa ve yönetmeliklerinin sınırları içerisinde, tesislerini ve idari hizmetlerini de birbirlerine kullandırabilecekler.