Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Enerji Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Didem Tunçez, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, vatandaşlara tasarruf yöntemleri konusunda önerilerde bulundu.
Enerji verimliliği konusu tüm dünyada olduğu gibi şüphesiz Türkiye’nin de en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Küresel ısınmadan ekonomik kalkınmaya, insan sağlığından doğayı korumaya kadar önemini bildiğimiz bu konu, tüketicinin cebini de yakından ilgilendiriyor. KTO Karatay Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Enerji Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Didem Tunçez, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla vatandaşlara tasarruf yöntemleri konusunda önerilerde bulundu. “Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanarak israf etmemektir” diyen Yrd. Doç. Dr. Tunçez, Dünya Tasarruf Günü’nün önemine de vurgu yaptı.
“Enerji Kaybını Önleyecek Tedbirler Almalıyız”
Enerji tasarruf yöntemleri konusunda bilgiler veren ve enerji tasarrufunun aile bütçesi ile devlet bütçesi için önemine vurgu yapan Tunçez, “Türkiye’de kullanılan enerjinin üçte birinden fazlası ısıtma ve soğutma amacıyla harcanmaktadır. Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile yüzde 50’ye varan yakıt tasarrufu sağlamak mümkündür. Evlerimizde A sınıfı enerji tüketen eşyalar ve tasarruflu ampul kullanarak enerji tüketimimizi azaltabiliriz. Evlerde enerji kaybına engel olmak için halojen ve normal ampuller yerine floresan ampuller kullanarak ve duvarları açık renklere boyayarak daha çok ışık yansıması sağlayabiliriz. Buzdolabını güneş alan yerlerden ve radyatörlerden uzağa yerleştirmeliyiz. Perdeler radyatör önlerini örtmeyecek şekilde olmalıdır. Çamaşırları radyatör üzerinde kurutmamalıyız. Termostat ile odaların sıcaklığını, 18-21 santigrat derece arasında tutarak ideal ısı değerlerini yakalayabiliriz. Yemekler mümkün olan en az suyla pişirilmeli ve tencerenin kapağı sıkı bir şekilde kapalı tutulmalı, yemek kaynamaya başladıktan sonra ocak iyice kısılmalıdır. Çünkü kaynama başladıktan sonra verilen yüksek ısı daha çok suyun buharlaşmasından, dolayısıyla da enerjinin boşa harcanmasından başka hiçbir işe yaramaz. Düdüklü tencere olarak adlandırılan basınçlı tencereler, özellikle uzun süre pişmesi gereken yiyeceklerin pişirilmesinde yakıt tasarrufu sağladığı için tercih edilmelidir. Basınçlı tencerelerin kullanılmadığı pişirme işlemlerinde ise pişirmenin daha kolay ve kısa sürede olması için kenarları kıvrımsız, tabanı düz, yan yüzleri dik ve tabanla birleştiği yerde hafif yuvarlak olan kaplar kullanılmalıdır” ifadelerine yer verdi.