Milano Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Paola Tartarotti, "Entegre Okyanus Sondaj Programı" kapsamında, depremin nereden kaynaklandığı ve depremi tetikleyen etmenlerin araştırıldığını söyledi.

Tartarotti, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen "Denizin altındaki yer yuvarını keşfetmeye çalışan projenin geçmişi ve geleceği" konulu konferansta yaptığı konuşmada, gelişen teknolojiyle araştırmaların önem kazandığını ve yeni bulguların çıkmasına olanak sağlandığını belirtti.

ABD başta olmak üzere 18 Avrupa ülkesinin "Entegre Okyanus Sondaj Programı"na destek verdiğini anımsatan Tartalotti, "Geniş kapsamlı çalışmada okyanusları keşfetmeye yarayan bir program uygulanıyor. Projede 3 farklı gemi kullanılıyor. Bir ülkenin bu projeye katılabilmesi için öncelikle üye olması gerekiyor. Projeye katılan ülkeler koyduğu maddi katkı kadar veri elde edebiliyor" dedi.

Program kamsamında 3 geminin Pasifik Okyanusu'nda bin 500 metre derinliklere kadar sondaj yaptığını ifade eden Tartarotti, çalışmalarda yer mantosu hakkında veriler edilmeye çalışıldığını aktardı.

Proje ortağı olan Japonya'nın özellikle deprem ve tsunami hakkında veriler elde etmeye çalıştığına dikkati çeken Tartorotti, şunları söyledi:

"Japonlar depremlerin nasıl olduğu konusunda araştırma yapıyor. Araştırmaların birçok sonucu var. Gemiden elde edilen veriler bizi depremle ilgili sonuçlara ulaştırıyor. Mesela, Türkiye'de depremler genelde karada olduğu için onlarla ilgili bilgiler sınırlı. Okyanustaki araştırmada depremin nereden kaynaklandığı ve depremi tetikleyen etmenler araştırılıyor."

KSÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu ise program kapsamında katılımcılara bilgil verdi.