Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinin geliştirdiği güneş enerjisiyle çalışan "İstiklal" adlı araç, Kocaeli'ndeki yarışlar için hazırlandı.

"İstiklal" ekibinin alternatif enerjili araç takımı kaptanı Fikret Karabey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıldır yarışmaya katıldıkları aracı değiştirip, bu yıl yeni bir araçla derece beklediklerini söyledi.

TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nın 20-25 Ağustos'ta Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde yapılacağını dile getiren Karabey, şunları kaydetti:

"Geçen yılki yarışlarda sıralama turunda Türkiye 6'ncısı olduk. Az bütçemizle yüksek bütçeli üniversiteleri geride bıraktık. KSÜ için büyük bir başarı elde ettiğimizi düşünüyorum. Bu yıl hedefimizi büyüttük ve yeni bir araç yaptık. Yaklaşık 3 aylık çalışmanın ardından aracımızı hareket eder duruma getirdik. Daha önce kullandığımız araçta 5 metrekare panel kullanmıştık.Yeni araçta bunu 9 metrekareye çıkardık. Aracımızın boyunu da 4 metreden 5 metreye uzattık."

Yarışmaya katılan bazı üniversitelerin bu iş için 1 milyon lira civarında kaynak ayırdığını savunan Karabey, kendilerinin ise 100 bin lira harcadığını belirterek, teknik bilgi ve hesaplamalarla bu açığı kapatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Karabey, bu yıl üçüncülük bekledikleri yeni "İstiklal" aracının saatte 110 kilometre hız yapabildiğini sözlerine ekledi.