KSÜ Ziraat Fakültesi konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. Panelin Ülkemize ve Şehrimize faydalı olması temennisiyle sözlerine başlayan Rektör Deveci, üniversite bünyesinde tarım ve hayvancılık alanlarında yürütülen akademik çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Üniversitenin her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da öncü olması gerektiğine ve bunun için akademisyenlere büyük görev düştüğüne vurgu yapan KSÜ Rektörü Deveci, “Şehrimizde ve Üniversitemizde tarım ve hayvancılık alanlarında yapılacak her türlü çalışmaya Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü olarak destek vermeye hazırız” diye konuştu.
KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız da kısa bir selamlama konuşması yaparken, kooperatifleşerek çiftçi sorunlarının daha kolay çözümleneceğine inandığını belirtti.
Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise konuşmasına Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne işbirliği ve ev sahipliği için teşekkür ederek başladı. “Üniversitenin desteği bizim için çok önemli” diyen Emiralioğlu, panelin üreticiler açısından verimli olacağına inandığını söyledi. Kahramanmaraş’ın son derece geniş bir ürün desenine sahip olduğuna değinen İhsan Emiralioğlu, “Bizler bütün üreticiler gibi ürünü ucuza mal edip, yüksek fiyatlarla satmayı hedefliyoruz. Çiftçiler birlikte hareket ederse, her bir kooperatif büyük bir işletme gibi pazarda yer alarak söz sahibi olabilir” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından panelin ilk oturumuna geçilirken, birinci oturumun moderatörlüğünü KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cuma Akbay yaptı. Panelde ilk sözü Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Ertürk aldı. Yürütülen kooperatif faaliyetleri hakkında bilgiler veren Ertürk, küçük kooperatiflerin birleşerek, rekabet edebilir şekilde güçlendirilmeleri gerektiğinin önemine değindi.
Panele Antalya’dan katılan S.S. Turizm, Gıda, Çevre, Kadın Girişimi, Üretim ve İletişim Kooperatifi Başkanı Kezziban Kaya, kadın girişimcilerin tarımsal ve yöresel üretim alanlarında ki yeri ve önemine ilişkin bilgiler verdi. Kaya sivil toplum kuruluşlarının, resmi kurumlarla işbirliği içinde olarak başarıya ulaşabileceklerinin altını çizdi.
Panelin birinci oturumunda konuşmacı olarak katılan son isim ise İzmir Ödemiş’ten katılan, S.S. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Hurşit Nallı oldu. Nallı, tarımsal üretimde fidan üretimi ve fidan üreticisinin desteklenmesinin önemine vurgu yaptı.
Öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturuma KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şahin başkanlık ederken, Kastamonu Köy Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Erol Akar, S.S. Büğdüz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halil Candan ve S.S. Kılılı Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Bozdağ konuşmacı olarak katıldı. Oturumlarda Kooperatifçilik profesyonelleri, kooperatifçiliğin; dünü, bugünü ve yarınını masaya yatırdılar.