Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, iç piyasadaki ceviz fiyatındaki yüksekliğin ithalatı tetiklediğini, onun için de dışarıdan cevizlerin çok daha ucuza geldiğini söyledi.

Sütyemez, yaptığı açıklamada, dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerin başında Çin, ABD, İran ve Türkiye'nin geldiğini ifade etti.

Bu kadar üretim isteği ve tüketime olan ilginin karşısında ceviz fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Sütyemez, "Ceviz ıslahcısı olarak belki üreticilerimizin moralini bozacağım ancak elbette çok para kazanmalarını isteriz. Çünkü ne kadar çok üretirseniz o kadar çok para kazanırsınız." dedi.

Sütyemez, üreticilerin ceviz fiyatlarını biraz aşağı çekerek sürümden kazanma yöntemiyle daha çok satış yapabileceğini belirtti.Türkiye'deki ceviz fiyatlarının yüksekliğinin ithalatı tetiklediğini vurgulayan Sütyemez, şunları kaydetti:

"İç piyasadaki ceviz fiyatının yüksekliği dış piyasayı tetiklemektedir. Onun için de dışarıdan cevizler çok daha ucuza gelmektedir. Kaliteleri de fena değil. Şimdi siz dışarıdan ucuz bir cevizi legal yollarla alırsanız iç piyasadaki ceviz fiyatları yüksek olduğu sürece elbette tüketici daha ucuzunu tercih edecektir. Anadolu'nun yerli üreticilerinin bu ceviz fiyatlandırmasında biraz daha dikkatli davranması gerekir. Çünkü her ne olursa olsun, tüketicinin tercih ettiği önce fiyat sonra kalite oluyor. Bizim ürettiğimiz cevizler bu sene haricinde genelde çok kalitelidir, yabancı çeşitlere oranla daha üstündür. Ancak fiyat aralığının çok fazla olması tüketiciyi önemli derecede zorlamaktadır."

Türkiye'nin önemli ceviz türlerinin üretilmesine vesile olan bir ıslahçı olarak ceviz ithalatına çok üzüldüğünü ifade eden Sütyemez, yaklaşık 30 yıl önce söz sahibi ülkelerin başında gelen Türkiye'yi, son yıllarda yaptığı üretim ataklarıyla ABD'nin geçtiğini belirtti.