KSÜ Rektörü Prof. Prof. Dr. Durmuş Deveci, akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin oturum başkanlığını KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak yaptı.

Panelde ilk konuşmayı yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan, “Tehcire Giden Süreç” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. 1. Dünya Savaşı sırasında Doğu Anadolu’da müstakil bir Ermeni Devleti kurulması için çalışmaların yapıldığını belirten Babacan, tehcir öncesi Osmanlı’da yaşanan hadiselere ilişkin bilgiler verdi. Osmanlı Hükümeti’nin çıkan Ermeni olaylarına 9 ay boyunca bölgesel tedbirler alarak müdahale ettiğini belirten Babacan, Van’ın düşmesiyle Ermeni Tehciri kararı alındığını söyledi. Sözde soykırım tarihi olarak nitelenen 24 Nisan’ın olaylara karışan çete liderlerinin tutuklanma tarihi olduğunu hatırlatan Babacan, Osmanlı’nın uluslararası hukukta vatana ihanetin neticesi olan cezayı dahi yerine getirmeyerek, Ermenileri tehcir etmekle yetindiğini söyledi.

HABERİN FOTOĞRAFLARI

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Ata da panel kapsamında “Mütareke Dönemi Türk-Ermeni İlişkileri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. “Osmanlı Devleti,Ermenileri bir daha dönmemek üzere göndermemiştir. Kaldı ki gittikleri coğrafya Osmanlı toprak parçasıdır” diyen Ata, Osmanlı Devleti’nin tehcir esnasında Ermeni kafilesinin güvenliğini sağlamak için gerekli bütün önlemleri aldığını söyledi. Tevfik Paşa’nın bağımsız yargıçlar tarafından Ermeni Tehciri konusundaki iddiaların yargılanması girişiminin özellikle İngilizler tarafından engellendiğinin altını çizen Prof. Dr. Feridun Ata, “Yalancı şahit ve uydurma ifadelerle tehcir sırasında görev alan Osmanlı memurları dış
baskılar sonucunda cezalandırılmıştır” diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur ise “Cumhuriyet Dönemi Türk-Ermeni İlişkileri” başlıklı sunum yaptı. “ Soykırım kavramında, bir ırk veya dini grubu ortadan kaldırmak için kasıt vardır, fakat Osmanlı Devleti Ermenilere karşı böyle bir politika uygulamamıştır ve Ermenilerin tamamını da tehcir etmemiştir” diyen Atnur, “Misyonerlerin yardım toplamak için yürüttüğü propagandalar batıda ne yazık ki gerçek tarih gibi algılanıyor” şeklinde konuştu.
Panel Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’nin katılımcılara hediye takdimi ile son buldu.