Edirne’de Fatih Sultan Mehmet’in bir dönem eğitim gördüğü ve şu anda metruk vaziyette bulunan Saatli Medrese kurtarılmayı bekliyor.
Selimiye’den 128 yıl önce inşa edilen Üçşerefeli Camii’nin yanında aynı tarihte Saatli Medrese de yapılmış.
Osmanlı padişahlarından II. Murat döneminde 1438-1447 yılları arasında inşa edilen medrese estetik bir mimariye sahip bulunuyor.
912 metrekarelik kullanım alanına sahip, 18 küçük 2 de büyük odası bulunan medresenin ortasında 282 metrekare büyüklüğünde iç avlu yer alıyor.
Avlunun bir kenarında yazlık dershane eyvanı ile kışlık dershane, diğer kenarında ise öğrenci hücreleri bulunuyor.
Odaların her birinde ocak, bazılarında dörder olmak üzere birçok hücre bulunan 568 yıllık medrese asırlar boyu ilim ve irfan yuvası olarak hizmet verdi.
Bir dönemin en prestijli eğitim ve öğretim yuvası zaman içerisinde önemini kaybetti. Kaderine terk edilen Saatli Medrese bakımsızlıktan viraneye döndü. Yanında bulunan Üçşerefeli Camii restore edilmesine rağmen medrese için somut bir adım atılmadı.
Kullanılmayan medreseyi alkol ve madde bağımlıları mesken tuttu. Medresenin kubbeleri üzerinde bulunan kurşunlar ise hırsızlar tarafından çalındı.
2012 yılında Alperen Ocakları üyeleri, gelen şikâyet üzerine medreseye giderek yaklaşık 5,5 asırlık yapının içler acısı halini kamuoyuyla paylaştı.
Vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine medresede temizlik çalışması başlatılarak yapı, çöplerden ve otlardan arındırıldı.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kapı ve pencerelerini tahtalarla kapattığı medreseye 2013 yılında Edirne Müftülüğü talip oldu.
Üçşerefeli Camii’nin gölgesinde Kur’an kursu olarak hizmet vermesi planlanan medrese restore edilmesi şartıyla Haziran 2013 yılında müftülüğe devredildi.
Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen herhangi bir çalışma yapılmaması nedeniyle medrese, Ağustos 2014 tarihinde yeniden Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne geçti.
Şu anda metruk halde bulunan medresenin ihya edilmesi için Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışmalara başladı.
Medresenin rölöve, restitüsyon, restorasyon, mekanik ve elektrik tesisatı projeleri hazırlanıyor. Ağustos 2014 yılında başlayan proje çalışmalarının önümüzdeki haziran ayında bitmesi bekleniyor.