Anadolu’nun ilk ve tek caz festivali olma özelliğini taşıyan “16. Afyonkarahisar Caz Festivali”, 50’ye yakın yabancı sanatçı ve müzisyenin katılımı ile başladı. 1-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin açılış konserinde sahneye çıkan sanatçıların sergiledikleri performans daha ilk günden büyük beğeni topladı.
16 yıldan bu yana Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Afyonkarahisar Caz Festivali’nin bu yılki başlangıç adresi kentteki termal bir otel oldu. Dünyanın birçok ülkesinden 50’ye yakın yabancı sanatçı ve müzisyenin katıldığı festivalin açılışı Çek Cumhuriyeti’nden sanatçı Josefina Zampova Band’ın konseri ile başladı. 23 yaşındaki genç sanatçıya gitarda Vlado Miklas, basgitarda David Herzig ve davulda ise Michael Nosek eşlik etti. Grup sahne performansı ile katılımcılardan tam not alırken, her seslendirdikleri parçanın ardından uzun süre alkışlandı.
Festivalin Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, Afyonkarahisar’da bir kez daha caz sesini duyurmanın heyecanını yaşadığını kaydederek, festivalin Anadolu’daki tek caz festivali olması açısından da önemli olduğunu vurguladı.
“FESTİVAL 16 YILDIR AFYON’UN GÖZBEBEĞİ VE İNCİSİ”
Festivalde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Başkadem, “Festivalin 16. yılı, biz 16 yıldır süreklilik ve sürdürülebilirlik adına çok büyük fedakarlık veriyoruz. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, bu festival Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Afyonkarahisar Valiliği’nin, Afyonkarahisar Belediyesi’nin desteği ile gidiyor. Afyon turizm ile anılmak istenen bir şehir ve bu festival turizm için yıllardır, 16 yıldır Afyon’un gözbebeği ve incisi oldu, kentin önünü açtı. Afyon’da caz olarak çok inanılmaz bir destek ve ilgi var. Fakat işin püf noktası şu, biz maliyeti çok düşük ses sistemleri ve prodüksiyon masrafları ile çalışıyoruz. Şu anda festivalde 50 civarında müzisyen, okul söyleyişi gibi bunun etrafındaki sanatçı ve müzisyen kitlesini ağırlıyoruz. Bu minimal bir rakam, çünkü geçmiş yıllarda 100-120 arasından sanatçıyı festival ağırlıyordu. Süreklilik ve sürdürülebilirlik adına bazen küçülüyor, bazen büyüyorsunuz ama önemli olan şu 81 ilde Anadolu’nun tek caz festivali. Bunu tek bir adamın, yani benim başarmam imkansız. Bu Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediye, valilik ve işte zaman zaman iş adamları, bu sene de Nafi Güral ve eşine tekrar teşekkür ediyorum. Onların desteği ile devam ediyoruz. Klasik Müzik Festivali de dahil bununla beraber toplam 31 festival oldu. Bu Anadolu için gerçekten çok önemli bir duruş” dedi.
FESTİVAL KONSERLERİ ÜCRETSİZ
1-7 Haziran tarihleri arasında 50’ye yakın yabancı sanatçı ve müzisyenin katıldığı festivalde Türk sanatçılar da sahne alacak. Sadece konserlerle sınırlı kalmayacak olan festival kapsamında birçok söyleşi gerçekleştirilecek. Konserlerin ücretsiz olduğu festivalin ilk gününe kent protokol üyeleri de katıldı.