Hasan Kalyoncu Üniversitesi 2. Altın Baklava Film Festivali ve Film Akademisi görkemli bir gala ve ödül töreni ile start aldı. Gala gecesi ve törene ise yarışmaya katıldıktan sonra trafik kazasında vefat eden üniversite öğrencisi adına özel ödül verildi.
HKÜ 2. Altın Baklava Film Festivali ve Film Akademisi, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kültür Merkezi’nde bulunan sinema salonunda düzenlenen görkemli bir törenle başladı. Türkiye’nin dört bir yanından 86 üniversiteden 186 filmin başvuruda bulunduğu akademide, kurmaca ve belgesel kısa film dalında en güzel filmler belirlendi. Festivalin gala ve ödül törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, çeşitli üniversitelerden öğrenciler, jüri üyeleri, ünlü yönetmenler ve aktörler de katıldı. Açılış konuşmasını yapan Jüri Başkanı Edibe Sözen, “HKÜ bünyesinde ikinci kez altın baklava film akademisi, kısa film yarışmasıdır. Türkiye’nin 85 kişinin müracaatı ile birlikte filmleri değerlendirdik. Ödüllerini birazdan vericeğiz. Bu film festivalinin amacı, öncelikle genç sinemacıları cesaretlendirmek. Teşvik etmek grsel ileticileri, sosyal ve kültürel alana dahil etmek. Tek tek tüm müracaat edenleri kullanıyoruz. Bugün dünyanın da merkezsi sinema. Neredeyse tüm kültürlerin ortak dili sinema. Ne kadar kullanırsak, kültürümüzü, dilimizi,i tarihimizi de dünyaya o kadar armağan edebiliriz” dedi.
Sözen, akademiye desteği olan öğretim üyeleri, öğrencilere, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu’ya da teşekkür etti. HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ise, “Geçen yıl ilk olarak başlattığımız festivalin ikincisini yapmaktan onur duyduk. Üniversitenin gelişmişliğinin ölçütü sadece bir alanda kalmamalıdır. HKÜ her alanda öne çıkan bir üniversite olma yolunda ilerlemektedir. Bizler hocalarımızın rehberliğinde yeni açılan bölümlerimizle daha kaliteli, daha yeni bir imza atmakta, Gaziantep’e katkı sağlamaktayız. Bu festivalin başarı ile yapılarak, büyük bir festival haline gelmesi ise en büyük hayalimiz. Keyifli bir gala geçirmenizi diliyorum” ifadelerini kullandı.
186 film içerisinden en başarılı anlarından oluşan kısa bir film izletisi sunuldu. Ardından ise ödül alan filmler açıklanarak, filmlerin fragmanları izlendi. Kurmaca mansiyon ödülü Bab-ı Den filmi ile HKÜ’den Enes Polat, ödülünü Hüseyin Avni Danyal’ın elinden aldı. Kurmaca dalında üçüncülük ödülü, başarılı oyuncu yönetimi ve görsel tekniği ile Adem Mesut Başaran isimli filmi ile Marmara Üniversitesi’nden Orhan İnce, aldı. Yönetmen İnce bin 500 TL para ödülünün ise Sabah Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz’un elinden aldı. Kurmaca kategorisi ikincisi başarılı görsel atmosfer, dramatizasyonu nedeniyle Hasat Zamanı isimli film ile İstanbul Üniversitesinden Turan Hasta oldu. Hasta, 2 bin TL ödülü Üniversite Rektörü Tamer Yılmaz’ın elinden alırken, yaptığı kısa konuşmada ise filmi şehitlere ithaf etti. Kurmaca birincisi, başarılı görsel estetik, öykülemesi beğenilen Gül Ali filmi ile 9 Eylül Üniversitesi’nden Gökhan Altuntaş,oldu. Altuntaş, 5 bin TL para ödülünü ise HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu’dan alarak, “İlk defa Gaziantep’e geldik. Çok güzel atmosfer, üniversite var. Katılımı görünce ayrı mutlu olduk” diye konuştu.
Belgesel kategorisinde ise mansiyon ödülünü, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler, başarılı bir şekilde anlattığı gerekçesiyle i Bakırcı Ali Çavuş filmiyle Atatürk Üniversitesi’nden Koray Söğüt,aldı. Söğüt, ödülünü, Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü’nün elinden aldı. Belgesel kategorisinin üçüncülüğünü ise medeniyet estetik ve belgesel i başarılı şekilde yansıtan Kuş sarayları filmi ile Yeni Yüzyıl Üniversitesinden Bedirhan Dökmenoğlu, oldu. Dökmenoğlu, bin 500 TL para ödülünü Doğuş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Özdemir ve Neatinoal Georapich Nesiba Bat’ın elinden aldı.
Belgesel ikinciliğini ise görsel mekan estetiği ve nostaljiyle yansıtması nedeniyle Vefa filmi ile Ege Üniversitesinden Baran Vardar aldı. Vardar, 2 bin TL para ödülünü Sanko Üniversitesi Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu’nun elinden aldı. Belgesel kategorisinin birinciliğini ise gerçekçi yaklaşımı, sinemaografik estetiği başarılı birleştirimi nedeniyle ‘Kar tutan çocuklar’ filmi elde etti. Yönetmenliğini İstanbul Üniversitesi’nden Mustafa Koçoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in elinden 5 bin TL para ödülünü aldı.
GALAYA TRAFİK KAZASINDA ÖLEN GENÇ DAMGASINI VURDU
Galada, yarışmaya müracaat eden ve trafik kazasında vefat eden Yakındoğu Üniversitesi Son sınıf öğrencisi Serkan Erkök’ün yönetmenliğini yaptığı “Çanakkale dışında vurdular beni” filmi galaya damga vurdu. Duygulandırılan filmin ardından yaklaşık bir hafta önce trafik kazasında vefat eden Erkök’ün filmine akademinin özel ödülü verildiği anons edildi. Ödülü ise Erkök’ün yerine ödülü Gökalp Yamen aldı. Yamen, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Vekili Haluk Kalyoncu’nun elinden ödülü alırken, “İyi akşamlar bu ödülü Serkan kardeşimiz adına alıyorum. Bu filmi ona atfediyoruz. Herkesin mezun olmak, sinemacı,yada yönetmen olmak gibi hayali vardır. Serkan kardeşimiz de 2 hafta sonra mezun olacaktı. Onun da yer aldığı film, bu özel ödülünü aldı. Ama trafik kazasında hayatını kaybetti” dedi.
Programın sonunda ise Edibe Sözen, Nesiba Bat ve jüri üyelerine Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, tarafından anı ve destek plaketi verildi.Ayrıca Anadolu masalları film ekibine ve destek verenlere plaket sunuldu.
Üniversitelerin Sinema bölümündeki öğrencilerin yanı sıra mühendislik, iletişim, eğitim gibi dallarda okuyan öğrencilerin de katıldığı bildirilen yarışmanın seçici heyetinde ise Edibe Sözen, Aktör, Hüseyin Avni Danyal, Görüntü yönetmenleri Aytekin Çakmakçı, Ertuğrul Karslıoğlu, Dilek Akıncı da yer aldı.