26. Ankara Uluslararası Film Festivali, adil bir yarışma olamayacağı gerekçesiyle, belgesel ve kısa film yarışmalarını iptal etti. Ancak isteyen yönetmenler, filmlerinin seansında salonda izleyicileriyle söyleşebilecek. Diğer yandan Dünya Sineması, Kino 2015, Tanpınar Olsa Bu Filme Bayılırdı, Festilab, Atölyeler gibi programla festival devam edecek.

Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğünden yapılan duyuruda "5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına ilişkin 2004 yılında yürürlüğe giren kanun, ilk kez çalıştırılacak festivalleri film gösteremez duruma getirmiştir. Amatör filmlerden isteğe bağlı kayıt tescil, diğer filmlerden eser işletme belgesi istenmektedir. Bunun sonucunda festivalimizde, belgesel yarışmada 16 film, kısa yarışmada 31 film ve kısa gösterimdeki 29 film gösterilemez duruma düşmüştür. Yarışma filmlerinden birinin bile belgesini getiremediği durumda, adil yarışma koşulları ortadan kalkacaktır. Bu durumu göz önüne alan yönetimimiz ve jüri üyelerimiz ulusal belgesel ve ulusal kısa film yarışmalarını iptal etmiştir. Ancak daha önce ilan edilen program değiştirilmemiş, Kültür Bakanlığı’nca istenen belgeleri getirebilen filmler, programdaki yerlerinde ücretsiz olarak gösterilecektir. Belge getiremeyen/getirmeyen yönetmenler ise yine programa göre kendilerine ayrılan seanslarda izleyicileriyle buluşup söyleşebilecekler." bilgisi yer aldı.

YÖNETMELİĞİN DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLANDI

Festivalin, ilk yıllarından beri, kısa, belgesel filme ve festivalde genç yönetmenlerin yarattıkları tartışma ortamına çok önem verdiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: "Sinemamızın uluslararası başarısının dayanağının festivallerde yaratılan bu özgür ortam olduğunu düşünmektedir. Ticari gösterim dışındaki gösterimleri de engelleyen bu yönetmeliğin değiştirilmesi için festivalimiz, tüm festivaller ve sektör meslek birlikleri ile çalışmaya başlamıştır. Tüm sanatçılarımızı, duruşlarını Ankara seyircisi ile buluşarak göstermelerini ve bizi desteklemelerini bekliyoruz."