Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Hiçbir eksikliğimiz olmamasına rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve Fransa siyasi olarak eğitim faslının kapanmasına engel olmaktadır dedi.

Çelik, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Fakültesi ile Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası (TEMSEN) işbirliğinde KSÜ Ziraat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen "5. Uluslararası Katılımlı Eğitim Denetim Kongresi''nde yaptığı konuşmada, eğitime son 10 yılda sadece sözel anlamda değil eylemsel anlamda da en yüksek payın ayrıldığını belirtti.

Cahilliğin ve yoksulluğun eğitimle giderileceğini ifade eden Çelik, "2023 hedefinde de ilk 10 ülke arasına eğitimle gireceğimiz bilincinde olan hükümetimiz, eğitime her alanda destek vermektedir. Eğitimde geldiğimiz nokta küçümsenemeyecek durumdadır" diye konuştu.

Okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranının yüzde 10.6'dan yüzde 70'e ulaştığını anımsatan Çelik, hiçbir ülkenin bu rakamı bu kadar kısa sürede elde edemeyeceğini söyledi. Avrupa Birliği (AB) içerisinde sadece bir ülkede okul öncesinin zorunlu eğitim kapsamında olduğunu vurgulayan Çelik, Türkiye olarak 2016'da yüzde yüze ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı olarak hangi seviyede olursa olsun tüm vatandaşları ve çocukları uluslararası rekabet edebilecek bilgi ve beceriyle donatmayı amaçladıklarını ifade etti. Dünyada hiçbir ülkede zorunlu eğitimde uyulması gereken yasal düzenlemenin olmadığını dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Her ülkenin kültürü, ekonomisi ve sosyal yapısı farklı. Bizim AB eğitim-kültür faslında hiç bir eksiğimiz yoktur. Gösterge olarak yok fakat siyasi olarak var. 2006'dan bu tarafa müzakerenin kapanmasını istemeyen ülkeler var. Hiçbir eksikliğimiz olmamasına rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve Fransa siyasi olarak eğitim faslının kapanmasına engel olmaktadır. Ama AB'ye üye olma yolundaki gayretimize devam edeceğiz. Üyeliğimizi kabul ederler ya da etmezler ama insanımızı daha demokratik, daha çağdaş, özgür ve müreffeh bir yaşam sağlama aracı olarak eğitim veriyoruz."

TEMSEN Genel Başkanı Mehmet Pınardağ ise ülkenin eğitimine daha iyi hizmet etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kongrede, KSÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Uğur Yıldırım ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Can konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Vali Vekili Mustafa Anteplioğlu ve Yıldırım'a katkılarından dolayı plaket verildi.

Yurt içi ve dışından 200 akademisyenin katıldığı kongre 2 gün sürecek.