475. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 21-26 Nisan 2015 arasında yapılacak. Manisa Valiliği, Büyükşehir, Yunusemre ve Şehzedeler belediyeleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği işbirliğiyle düzenlenecek festivalin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Vekili Gürkan Koyuncu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık katıldı.

Hafsa Sultan'ın Merkez Efendi'ye berat vermesinin temsili töreni ve 41 çeşit baharatla hazırlanan şifalı mesir macununun saçımı, 26 Nisan Pazar günü Sultan Camisi'nde yapılacak. 6 ton mesir, bu caminin kubbe ve minareleriyle yakınında bulunan ve yola bakan evlerin balkonlarından halka saçılacak. Festivalin onur konuğu ülke Kazakistan olacak. Festival boyunca Demet Akalın, Sıla, Mustafa Ceceli ve Model Grubu, Cumhuriyet Meydanı'nda ücretsiz konserler verecek. Bu sene Hafsa Sultan ve Merkez Efendi'yi meşhurlar değil, Büyükşehir Belediyesi tiyatro sanatçıları canlandıracak. Festivalin bu seneki bütçesi ise 3 milyon lira.

Toplantıda konuşan Vali Bektaş, "Program bizim uzaktan yönetimimizde, esas itibariyle Büyükşehir, Yunusemre ve Şehzadeler belediyelerinin maddi manevi katkılarıyla ve Mesir Derneği'nin aktif katkısıyla 475. kez yapılmasına yakışır bir şekilde yapılıyor. Ben festivalde ilk defa olacağım ve bu heyecanı ilk kez yaşayarak göreceğim. Böyle bir etkiliğe sahip olmak, böyle bir şehrin yöneticisi ve vatandaşı olmak ayrı bir özellik. Bu heyecanı iliklerimize kadar hissediyoruz. Böyle bir festivale kaynaklık eden Merkez Efendi ve Hafsa Sultan ve diğer zevata da Allah'tan rahmet diliyoruz. Manisa'nın geleneklerini, kültürünü borçlu olduğumuz insanlar onlardır. Allah'tan onlara tekrar rahmet diliyoruz. Festivalin düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan belediyelerimizle Mesir Derneği'ne de teşekkür ediyorum." dedi.

Başkan Ergün ise festivale 12 ülkenin büyükelçilerinin, ayrıca Manisa'nın yedi kardeş şehrinin de katılacağını bildirdi. Onur konuğu ülkenin Kazakistan olduğunu aktaran Ergün, "Bu arada beş gün boyunca festival kapsamında, 14 yabancı ülkeden gelen halk oyunu ekipleri gösteri sunacak. Festival, Manisa'nın uluslararası tanıtımda inşallah etkili olacaktır." diye konuştu.

Dernek Başkanı Tanık da şunları söyledi: "Festivalin şu anda günümüzde uluslararası alanda gördüğümüz noktaya gelmesi, beni Manisalı olarak çok memnun etti. Bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkesi rahmetle anıyoruz. Festivalin en önemli kısmı, saçım kısmı. İnsanlar bir tane mesir macunu kaptığında, bunun şifa olacağına inanıyor. Saçım töreni çok önemli, bu geleneğin sürmesinde en büyük etkenlerden birisi. 2006'da 3 ton ile başlayan mesir macunu, 6 tona ulaştı."