Malatya’da bu yıl 7.'si düzenlenen Uluslararası Kervansaray Buluşması başladı. Etkinliğin ilk gününde Fotoğraflarla Malatya Sergisi’nin açılışı ve Tarihte Hanlar ve Kervansaraylar adlı panel gerçekleştirildi.

Battalgazi Belediyesi’nin Battalgazi Kaymakamlığı ile ortaklaşa düzenlediği Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri’ etkinliğinin açılış programı, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda yapıldı. Etkinliği protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Silahtar Mustafapaşa Kervansarayı’nı 2004 yılında restore ederek etkinliğin temelini attıklarını söyledi. 7 yıldır etkinliği uluslararası düzeyde düzenlediklerini anlatan Gürkan, organizasyonun ülke çapında önemli bir kültür programına dönüştüğüne işaret etti.

Etkinlik kapsamında düzenlenmesi planlanan festivalin artan terör eylemleri nedeniyle bu yıl iptal edildiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Gürkan, Kervansaray Buluşması’nın festival boyutunun iptal edildiğine kaydetti. Başkan Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bunun mütevazı olmasının temel sebebi özellikle ülkemizin bir ateş çemberi içerisinde olması, komşularımızda olan mülteci akını ve sınır güvenliğimizde ki sıkıntılarımız ve terör hadiseleri nedeniyle bu festival boyutunu genel anlamda iptal ettik. Şehitlerimizin gelmesi ve terör hadisesi, tabi bu vesileyle de terörü kınıyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Sahiplerine ve yakınlarına başsağılığı dilemeyi de bir borç biliyorum. Hakikaten bu kutsal toprağımızın her yerinde şuheda kanı vardır. Memleketimize sahip çıkmamız lazım. Birlik, beraberlik, dirliğimize sahip çıkmamız lazım.”

Malatya Vali Vekili Abdulkadir Duran da tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarmak gerektiğine dile getirdi. Duran, “Tarihimize sahip çıkmak, Türk milleti olarak bizim en temel görev ve vazifelerimizden birisi. Tarihi eserlerimizi konuşmacı arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi, tarihi eserlerimizi restore ettikten sonra onları hayatın içerisine sokmak, hayatın içerisinde onlara yer vermekte oldukça önemlidir. Dolayısıyla bu manada 7.'si düzenlenen Kervansaray Buluşmaları münasebetiyle burada var olan tarihi eserimizi, vatandaşlarımızla, sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında buluşturmuş oluyoruz. Bu programda geçmişte ve günümüzde emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ediyorum” diye konuştu.


Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise tarihi değerleri yaşatmanın önemine değindi. Belediyelerin alt-üst yapı çalışmalarının yanında kültür hizmetlerine de öne çıkması gerektiğine dikkat çeken Çakır, “Sadece belediyeciliği rutin hizmetlerinin dışında, biraz daha tarihle, geçmişle bağları güçlendirecek bu tür etkinliklerimizle değerlendirilmesi gerekiyor. Bu yüzdende Battalgazi Belediyemiz yıllardır süren bu güzel programı her yıl farklı içeriklerle devam ettiriyor. Dolayısıyla Malatyamızın en önemli değerlerinden bir tanesi coğrafi güzelliği kadar, kayısı kadar, yetiştirmiş olduğu insanları kadar ve bu medeniyetlerin üzerinde onlarca medeniyet geçmiş, bu toprakların bırakmış olduğu izlerin takip edilerek geleceğe taşımamız çok çok önemli. Bizler Büyükşehir olduktan sonraki süreç içerisinde de baktığımız zaman, her bölgemizde aslında çok önemli kıymetli değerlerimiz var.” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından yöresel değerlerin sergilendiği sergi gezildi, ardından da Fotoğraflarla Malatya Sergisi’nin açılışı yapıldı.