8. Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali'nin açılış galası yapıldı. Elazığ'da düzenlenen Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali'nin açılış galasına Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Hindistan Film ve Festival Direktörü Sanjoy Ghosh, Yeşilçamın unutulmaz isimleri Nuri Alço, Ediz Hun, Suzan Genç ile birlikte çok sayıda sanatçı ve davetli katıldı.

Elazığ Kültür ve Sanat Derneği tarafından organize edilen 8. Uluslararası Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali'nin açılış galası Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezinde yapıldı. Gala geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Zeki Alasya için hazırlanan sinevizyon gösterimi ile başladı.

Festival ile ilgili bilgi veren Elazığ Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Serdar Kara amaçlarının 2016 yılında Çayda Çıra film festivalini Bollywood ile birleştirmek olduğunu söyledi. Kara yaptığı konuşmada, ”Daha öncesine baktığınızda çayda çıra markasını tüm dünya biliyordu ve Elazığlılara da böyle bir festival yakışırdı. Bu festivalde de sinemamızın duayenleri geçmişte olduğu gibi bugün de aramızda oldular. Her çalışmamızda Elazığ kültür başkenti olduğunu söyleriz, her çalışmamızda Harput'u anarız, her konuşmamıza çayda çırayla başlarız. Çayda Çıra Film Festivalini hazırlarken tabii ki bütün detaylar düşünülüyor. Her geçen yıl hatalar yapılmıyor mu, yapılıyor ama her geçen gün her şeyin üstüne biraz daha bir şeyler ekliyoruz. Çayda Çıra Film Festivali bu yıl 8 yaşında. Bunu yaparken de festivalin içeriğini dolu dolu hazırlamamız gerekiyor. Çayda çıra bir maharettir, olgudur. Her Elazığlının olmazsa olmaz değerlerinden bir tanesidir. Bunu film ile sanat ile birleştirmek çok zor. Bunu yaparken de üç beş tane gencin destekleri ile olmuyor. Elazığ yeni bir hava yakaladı, yeni bir farkındalık yakaladı. Dediğimiz gibi 7 yıl bunun için emek veren çok insan var. Bugün salonumuzda, Hindistan'da düzenlenen film festivalinin direktörünü getirdik. Amacımız 2016 yılında, Çayda Çıra Film Festivalini Hindistan yani Bollywood sineması ile birleştirip Elazığ'dan Hindistan'a bir köprü kurmaktır.” dedi.

Festivale katılan Hindistan Film ve Festival Direktörü Sanjoy Ghosh, "32 yıl önce aramızdan ayrılan efsane film yönetmeni Yılmaz Güney'in, Nuri Bilge Ceylan'ın ülkesinde olmaktan mutluyum. Bugün bizi burada toplayan Elazığ'da düzenlenen festivaldir. Sinemanın bugün en büyük kuvvete sahip olan bir şey olduğuna inanıyoruz hepimiz. İletişim için, yaratmak için, büyük bir aile oluşturmak için buradayız” şeklinde konuştu.

8. Uluslar arası Çayda Çıra Film festivalinin açılışını yaptıklarını ifade eden ve Elazığ’ın kültür ve sanatın başkenti olduğunu belirten Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da "4 bin yıllık tarihi Harput kültürü, Harput sanatı aynı şekilde Palu kültürü ve sanatı Elazığ’ın kadim bir kültür şehri olmasında en önemli etkenlerdir. Elazığ bu kültür ve sanat etkinlikleriyle de geçmişini en iyi şekilde yad eden bir ilimizdir. Dolayısıyla Elazığ’a baktığımızda kültürü görüyoruz, sanatı görüyoruz. Bu kültür ve sanatın içerisinde sinemanın yeri ise bambaşkadır. Birçok şeyi bir kitapla anlatamazsınız. Ancak filmde 2 buçuk dakikalık bir sahneyle çok şey anlatabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Festivalin Elazığ’da düzenlenmesinden mutluluk ve memnuniyet duyduklarını ifade eden Vali Murat Zorluoğlu ise "Çayda Çıra Film ve Sanat festivali, Hazar Şiir Akşamlarıyla beraber ilimizin uluslararası da boyutu olan en önemli ve etkili kültür etkinliklerinden bir tanesidir. Her yıl daha büyüyerek, daha da gelişerek, daha da zenginleşerek, icra edilen bu festival esasında Elazığ insanının sanata ve sanatçıya vermiş olduğu kıymetin en iyi göstergesidir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 8. Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali onur ödülü Yeşilçamın unutulmaz isimleri Nuri Alço ve Ediz Hun’a verildi.

Festival 16 Haziran’a kadar devam edecek.