Adele'in 'Million Years Ago' şarkısı ile Ahmet Kaya'nın 'Acılara Tutunmak' (söz: Hasan Hüseyin Korkmazgil) adlı şarkısı arasındaki büyük benzerlik sosyal medyada günün konusu. Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, dünya çapında bir ismin şarkı çalmaya tenezzül edeceğini sanmadığını söyleyerek “Ama bilinçliyse hırsızlık olur” ifadelerini kullandı.

İngiliz gazeteleri olayı haber yaptı

Fransız AFP ajansı, iddiaları ‘Türkler Adele’i, Kürt sanatçının şarkısını çalmakla suçluyor’ başlığıyla abonelerine geçerken, Avrupa’daki birçok basın kuruluşu da habere yer verdi. Sosyal medyada gündem yaratan olayla ilgili, ‘Adele bizim şarkımızı çalmış!’, “Adele bile acı çekiyormuş”, “Acıları tutunmak’ı Adele’den dinleyeceksin abi”, “Adele hanımın Ahmet Kaya’nın şarkısını çalmasına şaşırmadım, zaten kendisi de komple Zerrin Özer’den çalınma” şeklinde neşeli yorumlar yapıldı.

Albüm bir ayda 4 milyondan fazla sattı

Tartışmaların bir benzeri ise Youtube’da yaşandı. Türk vatandaşlar, Adele’in şarkısı paylaşan Youtube hesaplarının altına şarkının çalıntı olduğuyla ilgili yorumlarda bulunurken, İngiliz vatandaşlar olaya tepkilerini göstererek Adele’i savundu. Adele’in son albümü ‘25’ satışa çıktığı günden bu yana 4 milyon kopya satarak dünyada en çok satış yapan albüm unvanını kazandı. Hatta bu albüm, son yıllarda durma noktasına gelen CD satışlarını da yeniden hareketlendirerek müzik dünyasında heyecan yarattı.

"Notalar (ya da ruhlar) çakışmış olabilir"

Naim Dilmener (Müzik yazarı):  “Elbette bir benzerlik var, giriş bölümünden başlayarak. Fakat bunu hukuki yönden kanıtlamak imkansız. Ama bizzat Ahmet Kaya’nın bu şarkısı zaten hep bir şeyleri andırır gibi gelmiştir bana. Sanki, Batılı şarkılarda kolay rastlanabilecek bir melodiler toplamıdır Kaya’nın bu şarkısı. Demek istediğim şu; benzerlik var ama Adele bunu özellikle yapmış olamaz. Notalar (ya da ruhlar) çakışmıştır; en fazla budur. Mesele haline getirilecek bir şey yok bence.”