Afşin'de Afşin Belediyesi'nin organize ettiği Yedi İnanmış insanın hatırasını canlandırmak adına Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne halk yürüyüşü yapılacak.Geleneksel hale getirilen Yemliha Yürüyüşün bu yıl 6. Yapılacak.

Geleneksel Yemliha Yürüyüşü'nde Şehir merkezinden yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesine kadar yürüyüş gerçekleştirilecek.Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven Geleneksel hale getirilen Yemliha Yürüyüşünün bu yıl 8 Haziran 2014 Pazar günü yapılacağını belirtti.

Yemliha Yürüyüşü etkinliği ile ilgili bilgi veren Başkan Mehmet Fatih Güven, ” geleneklerimizi korumaya ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Geleneksel hale dönüştürülen Yemliha yürüyüşü bu yıl 8 haziran tarihinde icra edilecek. Soma'da meydana gelen Elim kaza sebebi ile Darende somuncu baba ultra maratonunu iptal ettik ve Yemliha yürüyüşünü içeriğini kısıtladık. Organizasyon etkinliğine kazada hayatını kaybeden şehitler anısına Kuran-ı kerim okunarak dualar edilecek tüm halkımızı bu anlamlı Yürüyüşe davet ediyorum” dedi.
Yemliha Yürüyüşünün anlamı;

Eshab-ı Kehf diyarı olan Afşin'de her yılın Haziran ayında, günümüzde köklü bir gelenek haline gelen Yemliha Yürüyüşü yapılır. Tevhidin ve küfre karşı baş kaldırışın sembolü olan Eshab-ı Kehf, uyanış sonrası içlerinden birini ki o kişi genel kabule göre Yemliha'dır._ yiyeceğin temiz (helal) olanından alması için şehre gönderirler. Yemliha'nın mağarada kalan arkadaşları, gitmeden önce onu dikkatli ve nazik olması hususunda uyarırlar. Ancak, şehre giden Yemliha, dikkatli davranmasına rağmen bir sebeple teşhir olunur, durumu şehirdekilere anlatmak zorunda kalır. Olan biteni Yemliha'dan dinleyen şehir halkı, onun anlattıkları doğrultusunda, onların yıllarca uyudukları mağaraya doğru,  hem olan biteni anlamak hem de onları görmek için büyük bir merakla Yemliha ile birlikte uzun bir yürüyüş gerçekleştirirler. Yemliha Yürüyüşü'nde aslında iki ayrı yürüyüş sembolize edilir. İlki Eshab-ı Kehf'in baskılara maruz kaldıkları küfür diyarını terk ettikten sonra uyuma hadisesinin vuku bulduğu mağaraya yaptıkları yürüyüş; ikincisi ise yıllarca süren uykularının ardından uyandıkları sırada şehre gönderdikleri Yemliha'nın şehir halkıyla birlikte yaptığı dönüş yürüyüşüdür. İlki Eshab-ı Kehf'in tamamen haklı oldukları bir davada Hak için batıla karşı koydukları Hakk'a iltica yürüyüşü, ikincisi ise Allah' a olan bağlılıklarının mükafata dönüştüğü bir zafer yürüyüşüdür. İşte Afşin halkı, ataları ve önderleri Eshab-ı Kehf'in büyük bir kararlılık ve bağlılıkla ifa ettikleri her iki iman yürüyüşünü temsili de olsa yeniden hatırlamak, hatırlatmak, yaşamak ve yaşatmak için Afşin ve Eshab-ı Kehf Mağarası arasında yaklaşık7 km. mesafeden oluşan yolu, kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı demeden hep birlikte çok büyük bir kalabalık ve büyük bir coşku ile yürümek suretiyle tekrar eder. Yaklaşık kırk yıldır Afşin Eshab-ı Kehf Kültür Sanat ve Karakucak Güreş Festivali adı altında kutlanan bu şenlikler, son yıllarda Yemliha Yürüyüşü ve Eshab-ı Kehf Karakucak Güreş Festivali adlarıyla kutlanan farklı iki festivale dönüşmüştür. Yemliha Yürüyüşü'nün sonuncusu olan 5. Yemliha Yürüyüşü, 1-2 Haziran 2013 tarihinde büyük bir coşku ile kutlanmıştı.