Afşin ilçesinde, 250 yıllık taş konak restore edildikten sonra Aşık Mahsuni Şerif ve Hayati Vasfi Taşyürek'in bal mumundan heykeli yaptırılarak içerisinde sergilenecek.

Pınarbaşı Mahallesi'nde 1750'de taş ustalarınca yapılan tarihi Memoağa Konağı, Afşin Kaymakamlığı ve Afşin Belediyesi iş birliğiyle müze ev olarak restore edilerek kültür turizmine kazandırılacak.

Restorasyon çalışmalarını inceleyen Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konağın restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ilçenin tarihinde önemli yer tutan unsurların sergileneceği bir müze olacağını söyledi.

Afşin'in tarihinin, müze evde sergileneceğine değinen Budan, "Afşin tarihinde önemli yer tutan Aşık Mahsuni Şerif ve Hayati Vasfi Taşyürek'in mumdan heykelini yaptırarak sergilemek istiyoruz. Aynı zamanda yöremize ait aile hayatını ve ilçemizde ait eserlerin yerli ve yabancı turistlerimizle buluşturmak istiyoruz." dedi.

İlçede daha önce bir müze projelerinin olduğunu belirten Budan," Belediye Başkanlığımız tarafından Memoağa Konağı'nın restorasyonu bize teklif edildi. Bu tarihi binada güçlerimizi birleştirerek ilçemize güzel bir eser kazandırmak için işe başladık. Geçmişi çok eskilere dayanan Memoağa Konağı'nı Afşinimize bir müze ev olarak kazandırmak istiyoruz." diye konuştu.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven de konağın ilçenin tarihini yansıtan ender sivil mimari örneklerinden bir olduğunu söyledi.

Konağın yıllardır koruma altında tutulmaya çalışılan bir eser olduğunu belirten Güven, şunları söyledi:

HABER FOTOĞRAFLARI

"Tarihi binamızın öncelikle rölevesini çıkarttık ve restorasyon projesini yaptık. Projemiz, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onayladı. Finansman sıkıntımız vardı ve Afşin Kaymakamlığımızın DOĞAKA ile yapmış olduğu projeye ortak olduk. Restorasyon çalışmalarımızın bir kısmı belediyemizin bütçesinden bir kısmı ise Kaymakamlığımızın projesi ile karşılanacak."

Tarihi taş binayı layıkıyla koruma altına almak istediklerini ifade eden Güven, atalardan kalan eserleri gelecek nesillere devredeceklerini sözlerine ekledi.