Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kahramanmaraş'taki Eshab-ı Kehf Külliyesi, Kadir Gecesi nedeniyle ziyaretçilerin akınına uğradı.

Roma döneminde Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperestlerin zulmünden kaçan 7 gencin, köpekleri Kıtmir ile sığındığı ve yüzlerce yıl burada uyudukları mekan olarak bilinen, milattan sonra 466 yılında yapılan mescidiyle en eski ziyaretgahlardan Eshab-ı Kehf Külliyesi, Kadir Gecesi nedeniyle genç yaşlı her kesimden insanın ilgisiyle karşılaştı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne önceki yıl alınmasıyla artan ilgi sayesinde her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan külliye, gece nedeniyle gelen vatandaşlar iftarlarını burada yapıp, teravih namazlarını burada eda etti.

Ellerini semaya kaldıran vatandaşlar, özellikle İslam dünyasında akan kan ve göz yaşlarının dinmesi için dua etti.

Namaz çıkışı vatandaşlara, Afşin ve Büyükşehir Belediyesi tarafından şerbet ve şerbet ikram edildi.

Bazı vatandaşlar da hayatını kaybeden yakınları için çeşitli ikramlarda bulundu.

- "Burada zamanlarını ibadetle geçiyorlar"

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eshab-ı Kehf'in özellikle Kadir Gecesi ve mübarek gecelerde bir başka güzel olduğunu, Ramazan ayının her gününde de burasının canlı olduğunu bildirdi.

Özellikle Kadir Gecesi'nde çevre il ve ilçelerden gelen misafirlerle birlikte olağanüstü bir canlılık yaşandığını vurgulayan Güven, "Burası bu canlılığa yetmiyor. İnsanlarımız her şeye rağmen iftarlarını burada açıp, sahurlarını burada yapıyor. Sabahın geç saatlerine kadar burada zamanlarını ibadetle geçiyorlar. Rabbim bu mübarek gece hürmetine ülkemizi, bizleri ve İslam alemini yeniden şerefli izzetli bir toplum haline getirmesini diliyorum." dedi.

Güven, Eshab-ı Kehf'in özellikle UNESCO'nun Geçici Listesi'ne ve koruma altına alınmasıyla buraya olan ilgiyi artırdığını, özellikle yabancı misafirlerin ilgisiyle karşılaştıklarını kaydetti.

ESHAB-I KEHF'TE KADİR GECESİ FOTO GALERİ

- Ziyaretçilerin görüşleri

Gece nedeniyle Eshab-ı Kehf'e gelen Yusuf Bostan ise ziyaret için mekana geldiklerini, mübarek Kadir Gecesi'ni idrak etmeye çalıştıklarını belirtti.

Ziyaretçilerden Haluk Özcan, bugün Kadir Gecesi'ni geçirmek üzere Eshab-ı Kehf'e geldiklerini, namazı kılıp dua ettiklerini aktardı.

Bekir Aytaş, Kadir Gecesi münasebetiyle Eshab-ı Kehf'e ibadet yapmaya geldiklerini, burada daha önce bu kadar kalabalık olmadığını, belediyelerin katkılarıyla Eshab-ı Kehf'in daha güzel hale geldiğini kaydetti.

Yediuyurlar kıyafetiyle gelen Salih Bardız, Kadir Gecesi münasebetiyle Eshab-ı Kehf'e geldiklerini belirterek, burasının 3 dine hitap etmesi nedeniyle ayrı bir yerinin olduğunu ifade etti.