Kayseri Melikgazi Belediyesi, ilçe sınırlarında yer alan Ağırnas’daki Mimar Sinan evi, yeraltı şehirleri ve doğal güzellikleriyle bölgeyi kültür turizm açısından dinlenme merkezi haline getirecek proje hazırlıyor.

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Ağırnas mahallesinin aynı zamanda Mimar Sinan'ın doğduğu yer olarak bilindiğini ve yer altı şehrinin Aşağı Pınar mevkiinde olup milattan önceki yıllarla tarihlendirildiğini söyledi. Melikgazi ilçesinin bir tarih şehri, doğal sit alanı, modern şehirleşmenin öncüsü ve bir kültür şehrinin merkezi olduğunu belirten Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, Ağırnas Yeraltı şehrinin milattan önce 4 bin’li yıllara dayandığını bunun için dünya tarihine ışık tutan bir bilgi hazinesi olduğunu kaydetti.

Ağınas yerleşim alanı sadece Melikgazi veya Anadolu için değil dünya kültür mirası için çok önemli ve özel bir konumda olduğunu hatırlatan Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili şunları söyledi: “Ağırnas bölgesi Melikgazi Belediyesi'nin korunması, kollanması ve tanıtımı kapsamındadır. Ağırnas sadece bir yerleşim yeri değil, tarihi ve mimari ev tarzı, Mimar Sinan’ın doğduğu ev, doğal güzellikleri bitki türü ve yer altı şehri ile adeta bir turizm ve kültürünün merkezidir. Melikgazi Belediyesi olarak Ağırnas’ın tanıtımı ve bir cazibe merkezi olması için gerekli proje çalışmaları yapılmıştır. Bu kapsamda Yeraltı Şehri için kültür gezi yolu belirlenmiştir. 3 ayrı yer altı şehri bulunan ve 4 katlı olan bu doğal ve tarihi mekânlar gün yüzüne çıkarılarak işlevlik kazandırılacaktır. Sadece yer altı şehri olarak değil, bölgeye özgü ev eşyaların sergilendiği müze, sergi salonu, konser salonu ve açık alan kahvehaneleri ile adeta bir dinlenme merkezi haline de getirilecektir.”

Başkan Büyükkılıç, Ağırnas Yeraltı Şehri için şu anda proje değerlendirilme çalışmasının tamamlandığını ve Mimar Sinan evi, 3 yer altı şehri, sanatsal ve kültürel Ağırnas evleri, doğal dinlenme alanları ile bir bütün olarak değerlendirileceğini ifade etti. Melikgazi Belediyesi olarak Ağırnaslıların Melikgazili olmanın farklılığını yaşadığını sözlerine ekledi.