Amasya Akdağ Köylüleri ve Köyleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Akdağ Kuzoluk Yayla Şenliği’nde vatandaşlar bir araya geldi. Şenlikte, halk oyunları, ok atma, tekvando gösterileri, hediye çekilişleri ve yöresel yarışmaların yanı sıra, ses sanatçıları Soner Ayhan ve Mustafa Tatlıtürk’ün seslendirdiği eserler vatandaşların beğenisine sunuldu.

Dernek Başkanı Fatih Talaş, Amasya’nın sadece bölge açısında değil, Türkiye açısından da çok önemli konuma sahip olduğunu söyledi. Etrafının dağlarla ve kayalarla çevrili korunaklı bir il olmasının Amasya’nın kuruluşunda önemli tercih sebebi olduğu kaydeden Talaş, “Amasyamızın etrafında bir nefer gibi dizilerek şehri koruma altına alan dağların, diğer bir ifadeyle muhafız nöbetçilerin Serdar’ı en büyüğü ve yücesi Akdağ’dır. Akdağ’ın cennet yurdumuz için önemi büyüktür. Akdağ hem fiziksel varlığı ile hem de memleketimizin ve bölgemizin demokrasisine, sosyolojisine, kültür ve insan kaynağı envanterine katkı sağlamaktadır. Akdağ’ın eteklerinde ve civarında yurt tutan, bereketli ve merhametli yaşayan köylüler Amasya demokrasisinin omurgasını teşkil eder.” dedi.

‘DERNEK ÇATISI ALTINDA 42 KÖY, 25 BİN NÜFUS VAR’

Amasya Akdağ Köylüleri ve Köyleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında 42 köyün ve 25 bin nüfusun olduğunu kaydeden Talaş, “Kendisini Akdağlı olarak tanımlayan, ancak köylerimizin dışında ya da kent merkezi ve ilçelerinde yaşayan Akdağlı sayısının yaklaşık 45 bin olduğu düşünülmektedir. Derneğimizin gönüllü üye sayısı yaklaşık 3 bin kadardır. Bizler Akdağ Köyleri, Akdağ Sevenler olarak bir araya gelip köylerimizin ihyası ve sorunlarını çözümleri için dernek çatısı altında bir araya geldik. Bu yıl 5’inci kez bir araya geldiğimiz yayla şenliklerimizi bölgesel bir organizasyon olmaktan çıkarıp, ulusal hatta uluslararası niteliğe kavuşması için gayret göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

‘ŞENLİKLER, BİRLİK VE BERABERLİK AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR’

Programa misafir olarak katılan Amasya Belediyesi Cafer Özdemir ise düzenlenen yayla şenliklerinin birlik ve beraberlik açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Beş yıl önce dernek yöneticilerinin bu şekilde şenlik organizasyon yapacaklarını söylediğini belirten Özdemir, kendisinin bile bu şekilde yoğun katılımlı şenlik düşünmediğini ifade etti. Özdemir şunları söyledi, “Yıllar sonra buradaki sevindirici tabloyu görünce hakikaten millet olmanın, hemşehrilik ruhunun gelişmiş olmasının güzel örneklerini yaşıyoruz. Ayrıca kültürlerimizi yaşamak ve yaşatmak anlamında bu tür organizasyonların çok önem arz ettiğini belirtmek istiyorum. Özellikle yeni yetişen nesillerimize bize ait olan kültürümüzü, birliğimizi ve beraberliğimizi sağlayacak olan geleneklerimizi yaşatmak istiyoruz.”