Trabzon’un Bakırcılar Çarşısı içerisinde yer alan tarihi Alacahan, kadınlara yönelik el sanatları kurslarının yanı sıra sergilere de ev sahipliği yapıyor. Meslek sahibi olan kadınların el emeği ürünlerini satışa sunduğu Alacahan’da açılan tezhip sergisi sanat severlerin ilgisini bekliyor.

Trabzon Evi’nde Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde yapılan tezhip kursuna katılan 13 kursiyerin eserlerinden oluşan sergide 60’ı büyük boyutta olmak üzere 100 eser sergileniyor. Tezhip Sanatçısı Nuran Atalay, yaptığı açıklamada öğrencilerinin yaklaşık 6 aylık süreçte sanatı öğrenerek ortaya koydukları eserleri sergilediklerini söyledi.

Kursiyerleri ile 7. Sergisini açan sanatçı Nuran Atalay, tezhip sanatı ile ilgili şunları anlattı: “Seramik ve çini üzerine hat sanatı eserlerinin desen olarak işlenmesi ve boyanmasından oluşan eserlerimizin yapım aşaması çizim ile başlıyor. Kursiyerlerimiz bu sanatı öğrenebilmek için yaklaşık 2 ay çizim yapıyor. Ardından kağıt üzerine yapılan çizimler boyanmaya başlıyor. Kursiyer belli bir seviyeye ulaştıktan sonra seramik üzerine eser aktarmaya başlıyor. Çoğunlukla hat sanatından seramik üzerine aktarılan eserlerin boyaması yapıldıktan sonra ilk fırınlama yapılıyor. Ardından simleme işlemi gerçekleştirilip tekrar fırınlanarak çerçeveletiyoruz. Böylece eser tamamlanmış ve sergiye hazır hale geliyor. Bir eserin yapım süresi ise büyüklüğüne göre 10 günde olabiliyor, 2-3 ay da sürebiliyor.”

Sergi, cumartesi akşamına kadar gezilebilecek.