İzmir'in Çeşme Belediyesi’nin destekleriyle Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından 26-29 Mart 2015 arasında “Ebegümeci” temasıyla düzenlenen "Otların Rüzgarlı Öyküsü-6. Alaçatı Ot Festivali" yoğun ilgi gördü. Doğadaki otların daha taze olması sebebiyle bu yıl nisan yerine mart ayı sonunda yapılan festival, sık sık kendini gösteren kuvvetli yağışa rağmen sekteye uğramadan devam etti. Özellikle güneş çıkınca Çeşme, hem yoğunluk hem de sıcaklık itibariyle yazı aratmayan günler yaşadı. Çeşitli ülke ve şehirlerden gelen misafirler, festival kortejine yoğun ilgi gösterirken stantlarda bölge halkı sakinleri tarafından satışa sunulan otlu yemek, hamurişi ve tatlıları tatmayı da ihmal etmedi.

Alaçatı Ot Festivali kortejinin en yoğun ilgiyi gördüğü şenlikte misafirler tablet bilgisayar, telefon ve fotoğraf makineleriyle fotoğraflamak için adeta birbiriyle yarıştı. Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve İlçe Emniyet Müdürü Hakan Becel’in de katıldığı kortejde, bu yıl bir yenilik de yapıldı. Alaçatı sokaklarında mahalli ezgiler eşliğinde yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe, Türk bayrağı taşıyan beyaz bir atlı öncülük etti. Kalabalıktan ürken atı Başkan Dalgıç sakinleştirirken önceden tasarlanmış kostümler ve otla süslenmiş arabalar da büyük ilgi gördü.

Son günkü "En Çok Otu Kim Toplayacak?" ve "En Güzel Otlu Yemeği Kim Pişirir?" yarışmaları nefes kesti. Alaçatı Anfitiyatro’daki yarışmaları, bazı televizyon kanallar naklen yayımladı. Yemek yarışmasında 20, ot toplama yarışmasında 5 kişi mücadele etti. Yarışmaşı şevketibostanlı levrek yemeğiyle 70 yaşındaki Nurten Aydın kazanırken güveçte etli ebegümeciyle Şehnaz Çelik ikinci, ayvalı ebegümeçli cızbız köfteyle Sevil Tığrak üçüncü oldu. Ot toplamada birinci Nuran Erdem, ikinci Yaren İnce, üçüncü Durdu Mehmet Yanar seçildi. Birinciye tam, ikinciye yarım, üçüncüye çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi.

Başkan Dalgıç, misafirlerinin mutlu olmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Başta gönüllüler olmak üzere Alaçatı Ot Festivali’nin oluşmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Çeşme yarımadasında yaşayan herkesin bu işte bir katkısı var. Bizim buradaki sadece yemek yarışması ya da ot yarışması değil. Çocuk ve torunlarımızın topladığı otlarla hem doğa hem çevrenin korunması konusunda toplumda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.” dedi. Her yıl daha da gelişen ve büyüyen festivalin ziyaretçi sayısındaki artışın, yağmura rağmen bu yıl da devam ettiğini kaydeden Dalgıç, Çeşme yarımadasındaki herkes tarafından sahiplenilen bir faaliyet haline geldiğini söyledi: “Yarışmalarda daha önce eline hiç mikrofon almamış babaannem yaşındaki kadınların yemek tarifi vermesinin bile sosyal açıdan çok önemli bir paylaşım olduğuna inanıyorum. Başta dernek üyelerimiz olmak üzere festivalin bir parçası olarak oluşmasına katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.”