Mersin’in Mut İlçesi’nde, Çukurova Kalkınma Ajansı destekli “Mut İlçesinin Kültür Turizmi Sektöründe Analiz Edilmesi ve Turizm Envanterinin Çıkarılması' projesi kapsamında İlçe Turizminin Sorunları ve Çözüm Yolları konulu çalıştay düzenlendi. Çalıştay'da yapılan konuşmalarda Alahan Manastırı’nın Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunmadığına dikkat çekilip, bunun bir an önce gerçekleştirilmesi için neler yapılması gerektiği ele alındı.

Mut Belediyesi Sinema ve Toplantı Salonunda gerçekleşen turizm çalıştayına, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Celil Çakıcı ve öğretim elemanları, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden uzmanlar, Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk, Mut Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Kasım Pınar, Mut Müftüsü İbrahim Köksal, sektör temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Burada bir konuşma yapan Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, yapılacak çalıştayda Mut’un tarihi arkeolojik eserleri ile kültürel ve doğal güzelliklerinin en iyi şekilde tanıtılması için ortaya konan görüşlere büyük önem verdiklerini söyledi. Yılmaz, "Yol haritamız olacak İlçe Turizm Eylem Planı’nda ortaya konacak çözümleri uygulamak için Mut Belediyesi olarak üzerimize düşeni en iyi bir şekilde yapacağız." dedi.

Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. A.Celil Çakıcı da UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Alahan Manastırı’nın önemli bir tarihi eser olduğunu belirterek, "Mut, gezip gördüğümüz kadarıyla tarihi arkeolojik, doğal güzellikler ve kültürel değerler açısından oldukça zengin bir bölge. Turizm açısından güçlü bir yanı olan bu çekicilikler, eksikliklerin giderilmesiyle bölge turizmine kazandırılabilir. Alahan Manastırı’nın Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunmaktadır. Bu manastırın dünya mirasına kazandırılması gerekir. Düzenlenen çalıştayla özellikle bölgede yaşayan insanlarımızla sorunları tespit edip, düşünce ve önerilerini alarak, kısa, orta ve uzun vadede nelerin yapılabileceğini tespit etmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Uysal Yenipınar da kısa adı TUREB olan Turist Rehberleri Birliği’yle temasa geçilerek Uygulama Gezileri’ne Mut’un da dahil edilmesi için çalışma yapılabileceğini, ayrıca Alahan Manastırı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca İnanç Turizmi Koridoruna ekletilmesi için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Çalıştay’da söz alan konuşmacılar, Mut kültür ve turizminin gelişimi ve tanıtımı için uğraş verecek yarı resmi, profesyonel bir örgütün yokluğuna dikkat çekerek; çalışmaların, Mut Kültür-Turizm ve Tanıtma Vakfı’nın kurularak bu çatı altında yürütülmesinin daha sağlıklı olacağını söylediler.

Mut Belediyesi Sinema ve Toplantı Salonu’nda; turizmde ilçenin zayıf, güçlü yanlarıyla, fırsat ve tehditlerle ilgili anketin yapıldığı, Mut’un Durum Analiz Raporu ile İlçe Turizmi Eylem Planı hazırlandığı çalıştay, 2 gün sürdü.