İskenderun Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) Başkanı Nihad Yenmiş, Alevi İnanç Önderleri Başkanı Şeyh Mahmut Reyhani’nin vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Yayımladığı mesajda Şeyh Mahmut Reyhani’nin yazar ve şair kimliğine dikkat çeken Nihad Yenmiş, cenaze töreninin 6 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00’de İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’nde bulunan AKAD Kültür Merkezi’nde yapılacağını söyledi. AKAD Başkanı Nihad Yenmiş açıklamasında şöyle dedi: "Akad Derneğinin kurucusu, Alevi inanç öÖnderlerinden Şeyh Mahmut Reyhani vefat etti. Babası zamanın milletvekillerinden, büyük din alimlerinden Şeyh Davut Reyhani. İlk öğrenimini babasının yanında kendi lakapları ile anılan 'Reyhani Ocağı'nda gördü. Babası eğitime önem veren ileri görüşlü bir şahsiyetti. Bu nedenle Şam'dan özel hocalar getirterek Gözcüler Mahallesi’nde Arapça dili ve edebiyatı üzerinde eğitimini aldı. Şairliği ile ilgili yeteneğini daha o günlerde fark eden hocaları büyük bir şair olacağını fark ettiler. Şeyh Mahmut Reyhani İslam dinini ve İslam felsefesini şiir tadında özümsemiş ve bunu şiir akışkanlığı içinde topluma aktarmayı başaran ender insanlardan biriydi. Ömrünün çoğunu Alevi öğretisini topluma doğru bir şekilde öğretmekle geçiren Şeyh Mahmut Reyhani'nin Türkçe yayımlanmış 'Gölgesiz Işıklar' adlı dört kitabı ve 'Tarihsiz bir Milletin Acıklı Tarihi' adlı Alevi toplumunun tarihini, kitabe ve şairlerin temalarında kullandıkları olaylara dayanarak bilimsel olarak yazdığı bir araştırması yayımlanmıştır."

Günümüzde aruz veznini kullanan ender şairlerden olan Şeyh Mahmut Reyhani'nin Arapça olarak kitaplaştırdığı beş divanı bulunduğu, Cezayir ve Mısır'da yapılan uluslararası şiir yarışmasında dereceye girdiği öğrenildi.