Alman yazar Günter Grass son yıllarda ikamet ettiği Lübeck kentinde 87 yaşında hayata veda etti.

Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yetiştirdiği en önemli yazarlardan biri olan Grass’ın hastanede öldüğünü bağlı bulunduğu yayınevi kamuoyuna bildirdi. Sadece Alman edebiyatında değil dünya edebiyatında da önemli bir yere sahip olan Günter Grass, adını ilk yazdığı roman “Teneke Trampet” ile duyurdu. 1959 yılında yazdığı ve adının tüm dünyaya yayılmasını sağlayan ilk romanı “Teneke Trampet” sinemaya da uyarlandı. Yazar daha sonra “Kedi ve Fare”, “Köpek Yılları”, “Lokal Anetstezi”, “Pisi Balığı”, “Dişi Fare”, “Kafadan Doğumlar”, “Uzak Tarla”, “Yüzyılım ve Yengeç Yürüyüşü” adlı kitapları kaleme aldı.

Danzig’te (Şimdiki Polonya sınırları içindeki Gdansk kenti) dünyaya gelen Grass Nobel Ödülü’ne 1999 yılında tüm eserleriyle layık görüldü. Grass, sadece yetenekli bir romancı değil, aynı zamanda oyun yazarı, şair, heykeltıraş ve kendi kitap kapaklarının tasarımını yapan sanatsal yönü çok güçlü bir kişiydi. Grass siyasette de aktif bir yazar oldu ve 1960’lı yıllardan itibaren Sosyal Demokrat Parti'ye çok yoğun destek verdi.

İKİYÜZLÜ OLMAKLA SUÇLANDI

“Teneke Trampet” romanında İkinci Dünya Savaşı’nı bir çocuğun gözüyle anlatan Günter Grass’ın 17 yaşındayken Nasyonal Sosyalist Partisi’nin gençlik kolları “Hitler Gençliği”ne girdiği, daha sonra Nazilerin özel askeri birimi Waffen-SS’e katıldığı 2006 yılında yayınladığı “Soğanı Soymak” adlı otobiyografisinde ilk kez kamuoyuna yansıdı.

Yıllar sonra dile getirdiği bu gerçek Almanya’da olduğu gibi ülke dışında da büyük tepkilere yol açtı ve “ahlaki otorite” olarak görülen Grass’ın itibarını ciddi anlamda zedeledi. Yıllarca Almanya’nın Nazi geçmişiyle hesaplaşmasını savunan ünlü yazar, bir anda ‘ikiyüzlü’ olmakla suçlandı.

2012 yılında ise İsrail’in bölgedeki politikalarını eleştiren şiiriyle tartışmalara yol açtı. Yazdığı şiirle, İsrail’i “dünya barışı için tehlike” olarak tanımlayan Grass İsrail tarafından istenmeyen adam ilan edildi.