MERSİN (AA) - Tüketiciler tarafından, kokusu, tadı ve kabuğunun ince olması nedeniyle ithal muzlara oranla yurt genelindeki tezgahlarda daha çok aranan ve marka haline gelen Anamur muzu, ilçede çiftçilerin geçim kaynağının başında bulunuyor.

Yılın tamamında üretim yapan çiftçiler, kurdukları özel seralarda muzun fidesini dikip, bir yıl boyunca yetişmesini bekliyor. Bu süreçte sadece bir kez ürün alınan, cinsine göre de 40 ile 60 kilogram arasında meyve veren muz ağacına, çiftçiler özenle bakıyor.

Meyvenin iyi yetişmesi için yüksek nem oranlarına göre hazırlanan seraların 50 dereceyi bulan sıcaklıklarında çalışan işçiler, ağaçlara zarar vermemek için büyük bir özenle olgunlaşan muzları dallarından ayırıyor. Kamyonlara yüklenen muzların sonraki durağı, ilçedeki sarartma depoları oluyor.

Burada çok sayıda işçi tarafından çiçekleri temizlenen muzlar, önce kalitelerine göre ayrılıyor, sonrasında da yıkama havuzundan geçirilip, sandıklara özenle yerleştiriliyor. Özel depolarda 2-3 gün sararması için bekletilen muzlar, sofraları tatlandırmak için Türkiye'nin değişik illerine gönderiliyor.

"Organik üretim yapıyoruz"
Çiftçi Muhammet Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toprağa işleyip üretime hazır hale getirdiklerini, daha sonra muz serasını kurduklarını söyledi.

Meyveyi aldıktan sonra ağacı kestiklerini aktaran Boz, "Meyve kesiminin ardından meyve veren ağacı da kesiyoruz ve fidenin dibine atıyoruz. Kestiğimiz ağaç, dibinden gelen fideyi besliyor. Bu şekilde hiçbir katkı maddesi olmadan organik üretim yapıyoruz." şeklinde konuştu.