23 Nisan-03 Mayıs 2015 tarihleri arasında 26. kez izleyici ile buluşacak olan Ankara Uluslararası Film Festivali'nin ulusal uzun film kategorisinde yarışacak filmleri belirlendi. Festival boyunca, aralarında Erol Mintaş'ın Annemin Şarkısı filmi, Aysim Türkmen'in Çekmeköy Underground, Murat Düzgünoğlu'nun Neden Tarkovski Olamıyorum, Hüseyin Karabey'in Sesime Gel, Derviş Zaim'in Balık, Erden Kıral'ın Gece, Kutluğ Ataman'ın Kuzu filmi gibi dikkat çekici filmler seyirci ile buluşacak. Festivale başvuru yapan ve ön jüri tarafından kabul gören Nesimi Yetik'in Toz Ruhu filmi ise yarışma jürisinin belirlenmesinin ardından festivalden çekildi.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali'nin ulusal uzun film kategorisinde yarışacak filmler Prof. Dr. Oğuz Onaran, Prof. Dr. Seçil Büker, Öğretim Görevlisi Dr. Ali Karadoğan'dan oluşan ön jürinin seçimleri ile şu şekilde belirlendi: Annemin Şarkısı (Yönetmen: Erol Mintaş), Asasız Musa (Yönetmen: Aydın Orak), Balık (Yönetmen: Derviş Zaim), Çekmeköy Underground (Yönetmen: Aysim Türkmen), Dağ Çiçeği (Yönetmen: Caner Canerik), Firak (Yönetmen: Halil Özer), İçimdeki İnsan (Yönetmen: Aydın Sayman), Neden Tarkovski Olamıyorum (Yönetmen: Murat Düzgünoğlu), Sesime Gel (Yönetmen: Hüseyin Karabey).

JÜRİ BAŞKANI ONUR ÜNLÜ, SEÇİCİ KURULDA ÖNEMLİ İSİMLER

Finale kalan dokuz film yönetmen Onur Ünlü'nün başkanlığında, Demet Evgar, Çiçek Kahraman, Emrah Serbes ve Serkan Keskin'in yer aldığı seçici kurul tarafından değerlendirilecek ve alınan karar neticesinde düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak. Festival kapsamında verilen 'SİYAD En İyi Film' ödülü için Sinema Yazarları Derneği jürisi de belirlendi; değerlendirmeyi Sevin Okyay, Övgü Gökçe ve Kerem Akça gerçekleştirecek.

TOZ RUHU FESTİVALDEN ÇEKİLDİ

Festivale başvuru yapan ve ön jüri tarafından seçilen filmler arasında yer alan yönetmenliğini Nesimi Yetik'in yaptığı Toz Ruhu filmi ise yarışma jürisinde yer alan isimlerin netleşmesinin ardından yarışmadan çekildi. Yarışma Jürisi başkanı Onur Ünlü'nün Toz Ruhu filminin tamamlanması için destek vermiş olması nedeniyle filmin yarışmada yer almasının etik olmayacağını düşünen yönetmen Nesimi Yetik, festival yönetimini arayarak filmi yarışmadan çekmek istediklerini belirtti. Festival yönetimi ise yönetmen ve ekibe duyarlı davranışları nedeniyle teşekkür etti.

Yarışmaya başvuran filmler En İyi Film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülleri dahil olmak üzere 18 ayrı ödül kategorisi için yarışacak. 26. Ankara Uluslararası Film Festivali programında yarışma filmleri dışında ulusal uzun filmler de yer veriliyor. Yönetmen Erden Kral'ın gece filmi ile Mahur Özmen'in Beni Sen Anlat ve Kutluğ Ataman'ın Kuzu filmleri özel gösterimle seyirciyle buluşacak.

YARIŞMA ÖDÜLLERİ 2 MAYIS'TA SAHİPLERİNİ BULACAK

Çok sayıda sanatçı, yönetmen, akademisyen ve konuğu buluşturan festivalin kapanış gecesi, 2 Mayıs Cumartesi günü, saat 19.30'da Ankara Üniversitesi DTCF Farabi Salonu'nda gerçekleştirilecek. Gecede düzenlenen törenle ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında verilen ödüller sahiplerini bulacak.