20-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen Kahramanmaraş Tanıtım Günleri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, milletvekilleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle başladı.

Açılış töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Kahramanmaraş'ın ilk İstiklal Madalyalı şehir olduğunu söyledi. Kahramanmaraş'ın şairler yurdu ve yatağı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Necip Fazıl'dan Abdurrahim Karakoç'a, Nuri Pakdil'den Aşık Mahzuni'ye daha birçok şair ve yazar Türkiye'nin kültürüne zenginlik katmışlardır. Bu nedenle her insanın Kahramanmaraş'a bir vefa borcu vardır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ise yaptığı konuşmada, birliğin, beraberliğin, bütünlüğün ve vatan milliyetçiliğinin çok daha pekişmesi gereken bu günlerde Kahramanmaraş Tanıtım Günleri'nin düzenlenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Ünlü şair Abdurrahim Karakoç'un ”˜Yolun sonu mezar değil, gittiğinde görürsün' sözüyle konuşmasına başlayan BBP Genel Başkanı Destici ise, “Kahramanmaraş şairleri ve yiğitleriyle çok zengin. Dünya çapında güreşçiler çıkarmış çok yiğit insanları var” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, tarihi kaynakların, Romalılar'a dondurmayı Maraşlılar'ın öğrettiğine dair bulgular sunduğunu kaydetti.

Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kahramanmaraş Tanıtım Günleri'nde kent, el işlerinden, oymacılığa, zengin mutfak kültürüne kadar birçok özelliğiyle tanıtılıyor.
Kahramanmaraş Tanıtım Günlerinin kahramanı kuşkusuz Maraş Dondurması oldu. Doğanın Kahramanmaraş'a armağanı olan Ahır Dağı'nın beslediği keçilerin sütü ve gene Ahır Dağından toplanan sahleple üretilen Maraş Dondurması görsel şovlarla ziyaretçilerden tam not aldı.

Ankaralılar'ın büyük ilgi gösterdiği tanıtım günleri için başkent'e gelen Mustafa Poyraz,  Kahramanmaraş'ın sanayi ve ticaret alanındaki gelişimine belediye olarak büyük destek verdiklerini, bunun yanı sıra kentte sosyal kültürel alanda verdikleri yüzlerce çalışma ile tüm Kahramanmaraşlılar'ın her geçen yıl daha konforlu yaşama kavuşmasını sağladıklarını kaydetti.

Kentin yurt geneli kadar yurt dışında da tanıtımına önem verdiklerinin altını çizen Poyraz, Kahramanmaraş'ın dünya kültür şehri olduğunu vurguladı, çalışmalarını bu yönde artıracaklarını bildirdi.

Dondurmanın ilk çıkış noktası
Poyraz, yaz aylarının başlamasıyla birlikte dondurma tüketiminin arttığına da işaret ederek, dondurması ile marka kent olan Kahramanmaraş'ın bu yıl da Türkiye ve dünyayı sağlıklı serinleteceğini belirtti.

Dondurmanın yüzlerce yıldan beri Kahramanmaraş'ın en önemli değerlerinden biri olduğunu vurgulayan Poyraz, şöyle devam etti: “Yüzyıllardır yörenin bozulmayan lezzeti olan Maraş dondurması, Dünya'ya da bu konu da öncülük ediyor. Dünyaca ünlü Roma dondurmasının da Roma'ya yapılan seferler sırasında öğrenildiği kanaatindeyim. Tarihi kaynaklar buna işaret ediyor. Maraş bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir şehirdir. Tarihsel dokusunun yanında çok zengin bir  mutfak kültürü bulunuyor. Özel Maraş dondurmasının en az şehir kadar ilgi uyandıran bir hikayesi bulunuyor. Bir rivayete göre  Roma'ya seferler sırasında Barbaros'un Maraşlı leventleri tarafından Maraş dondurması Roma'ya götürülüyor ve orada tanıtılıyor. Yani bugün dünyaca ünlü bildiğimiz Roma dondurması aslında Maraş dondurması olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kahramanmaraş Tanıtım Günleri'nin düzenlenmesinde emeği geçenlere Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ve Milli Savunma Bakanı Yılmaz tarafından plaket verildi. Açılışta törenin yapılacağı alana vince asılı Maraş dondurması getirildi. Vince asılı olan dondurmayı Bayraktar ve Yılmaz satırla kesti. Bakan Bayraktar ve Yılmaz, kestikleri dondurmayı milletvekillerine ikram etti.

Açılış kurdelesini kesen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, daha sonra stantları tek tek gezdi.